Парламентът проверява колко и защо е летял Борисов с Авиоотряд 28

04 юни 2013 в 20:38 2388 0

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС

Анкетна комисия, сформирана на паритетен принцип между всички парламентарни групи в Народното събрание, ще проверява пътуванията на бившия премиер Бойко Борисов с правителствения Авиоотряд 28.

Идеята на БСП и ДПС е комисията да проследи всички полети на Борисов от лятото на 2009 г., когато той встъпи в длъжност, до предсрочното напускане на поста тази пролет, съобщава Mediapool.bg

"Ще търсим документи за полетите на Борисов с всички самолети и вертолети, държавна собственост – от Авиоотряд 28 до военните вертолети, както и летателните средства на полицията“, обясняват от БСП.

"По начални данни Борисов е летял къде ли не – скандалът с отбора "Бистришките тигри", когато ги заведе на мач с правителствения самолет, може да се окаже детска закачка. Искаме да установим и какви хора са се возили в тези самолети, има ли сред тях такива с обвинения и прочие“, заявиха народни представители пред Mediapool.bg.

Депутатите ще изискат справки за Еърбъс 319, с който разполага Авиоотряд 28.

"До някое време летеше и ТУ 154 – ще искаме справка и за него. Ще търсим данни и за двата вертолета МИ 8, както и за Фалкона“, обясниха от левицата.

БСП и ДПС са почти готови със събирането на необходимите 48 подписа в подкрепа на идеята за създаване на комисията.

"Тя трябва веднага да започне работа, така ще я придвижим бързо в програмата на парламента“, твърдят социалисти, според които "разследване“ на полетите на Борисов е от голям обществен интерес.

Преди няколко дни стана ясно, че писмените заявки за полети на бившия премиер с правителствения Авиоотряд 28 са унищожени. Тази информация е била изпратена в края на миналата седмица на bTV, след като неин журналист спечели делото срещу мълчаливия отказ да му бъдат предоставени данни за полетите на бившия премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!