Документите за полетите на Бойко унищожени

Юлиан Христов 31 май 2013 в 16:21 5058 8

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени.

Това стана ясно от отговор на запитване на bTV до Министерския съвет.

„Авиоотряд 28” стана печално популярен с това, че извършваше частни полети на бившия премиер, като този с отбора "Бистришките тигри", в който Борисов е играч. Отборът беше транспортиран с правителствения самолет до Варна за мач с Чавдар (Етро поле).

Отговорът в bTV беше получен, след като репортер на телевизията спечели дело срещу мълчалив отказ да му бъде предоставена информация за полетите на бившия премиер. Отговорът е съставен от служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев. От 29 май Боев вече не работи в Министерския съвет.

Според получения отговор поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на „Авиоотряд 28”, имали координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и „Авиоотряд 28”). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от Деловодството на Министерския съвет. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора на запитването.

Според юристи фактът, че писмените заявки до „Авиоотряд 28” не се архивират и пазят в Министерския съвет, е признание за нарушение на закона и дори престъпление.

"Унищожаването на документи не по установения ред, всъщност представлява престъпление по Наказателния кодекс", заяви адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов, цитиран от телевизията. "Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание", коментира още той.

Според правилника за дейността на „Авиоотряд 28” писмените заявки би трябвало да съдържат данни за пътниците и товарите, летищата или площадките за излизане и кацане, разписанието на полета и данни за евентуалния въздушен ескорт. Практиката на „Авиоотряд 28” е да отказва да прави справки за полетите, като се позовава на задължението си да предоставя съществуващи документи, а не да изготвя нови за целите на достъпа до обществена информация.

Две поредни искания за достъп до първичните документи обаче получиха мълчалив отказ от Министерския съвет. Чиновниците дадоха отговор, след като Административен съд София-град ги задължи със свое решение. Съдията прецени, че няма основание информацията да не бъде предоставена.

След спечелването на делото служебният премиер Марин Райков поиска отсрочка. "Естествено чувам силни гласове за това, че едва ли представлява обществен интерес маршрута на движение на бившия министър-председател и дали е подходящо ние да даваме информация за маршрута на неговите придвижвания", заяви тогава Райков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!