Документите за полетите на Бойко унищожени

Последна промяна на 31 май 2013 в 16:21 4405 8

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени.

Това стана ясно от отговор на запитване на bTV до Министерския съвет.

„Авиоотряд 28” стана печално популярен с това, че извършваше частни полети на бившия премиер, като този с отбора "Бистришките тигри", в който Борисов е играч. Отборът беше транспортиран с правителствения самолет до Варна за мач с Чавдар (Етро поле).

Отговорът в bTV беше получен, след като репортер на телевизията спечели дело срещу мълчалив отказ да му бъде предоставена информация за полетите на бившия премиер. Отговорът е съставен от служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев. От 29 май Боев вече не работи в Министерския съвет.

Според получения отговор поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на „Авиоотряд 28”, имали координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и „Авиоотряд 28”). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от Деловодството на Министерския съвет. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора на запитването.

Според юристи фактът, че писмените заявки до „Авиоотряд 28” не се архивират и пазят в Министерския съвет, е признание за нарушение на закона и дори престъпление.

"Унищожаването на документи не по установения ред, всъщност представлява престъпление по Наказателния кодекс", заяви адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов, цитиран от телевизията. "Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание", коментира още той.

Според правилника за дейността на „Авиоотряд 28” писмените заявки би трябвало да съдържат данни за пътниците и товарите, летищата или площадките за излизане и кацане, разписанието на полета и данни за евентуалния въздушен ескорт. Практиката на „Авиоотряд 28” е да отказва да прави справки за полетите, като се позовава на задължението си да предоставя съществуващи документи, а не да изготвя нови за целите на достъпа до обществена информация.

Две поредни искания за достъп до първичните документи обаче получиха мълчалив отказ от Министерския съвет. Чиновниците дадоха отговор, след като Административен съд София-град ги задължи със свое решение. Съдията прецени, че няма основание информацията да не бъде предоставена.

След спечелването на делото служебният премиер Марин Райков поиска отсрочка. "Естествено чувам силни гласове за това, че едва ли представлява обществен интерес маршрута на движение на бившия министър-председател и дали е подходящо ние да даваме информация за маршрута на неговите придвижвания", заяви тогава Райков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2013 в 16:31

'' Арестуваните са 10 испанци, англичанин, ирландец и белгиец. Голяма част от контрабандната стока минавала през пристанищата Алхесирас, Валенсия, Антверпен и Лисабон. Веднъж натоварени на сухопътен транспорт, пратките били разтоварвани и преразпределяни в България.

За да бъде обезпечена логистично мрежата, били създадени множество фиктивни фирми. А за да не привличат вниманието на световните производители на цигари, контрабандистите залагали на трафик на малко известни марки папироси. Шефове на мрежата били англичанин и ирландец, които управлявали от Марбея потока от контрабандни цигари. /БГНЕС''

фердо,на този автентичен материал е сложено заглавието-
МВР - Мадрид: При Цветанов БГ е била ключов канал на контрабанда.
По същият касапски начин мога да сложа каквото си искам заглавие,а текста да няма АБСОЛЮТНО, НИЩО ОБЩО със заглавието.
Примерно-фердо върти ключовите канали за контрабанда.И отдолу същият текст,който предлагаш от БГНЕС.
И да те питам нещо.Знаеш ли по-тъмно червен сайт от БГНЕС?

01.06 2013 в 01:26

Нещо менте е тая работа....самолет да литне без да има записи....забравете. То за дребните самолетчета има куп записи а за голям самолет дето каца на големи летища...сигурно и логове от полетите има.

...или цялата статия е относно нереализирани заявки за полети? т.е. Борисов казва ша летим от Дружба до Банкя утре. Хубаво ама сутринта Меркел му звънка и вика абе ще мина да хапнем пица довечера и Борисов остава да спи в София.....та за тия съобщения ли иде цялото заяждане....глупаво е...ама пък от друга страна ако ще сме Европеици да сме Европейци и да се види какви неща са обменяни, ако не друго поне ще знаем с какво се занимават администраторите на които им плащаме заплати.

31.05 2013 в 20:50

ало люберала, аман пък от фенове на пожарната в Банкя
ей на това сте - ключов канал за контрабанда, нали това това правехте 4 години и сега страх а може и да секне...
http://news.bgnes.com/view/1089801

31.05 2013 в 19:38

viva,като прочета такива ''правоверни'' коментари ми става забавно.Виж какво пише по-надолу баце Франци.Наясно ли си какво значи самодържец?Или си Мутросваш ей така,по инерция.Щото е Fachion.Ама тя-снобарията почивен ден няма.
Не се навирай, да коментираш активни мероприятия.Хората са професионалисти и приплакват празни канчета,като твоето.

31.05 2013 в 17:12

Колко удобно за Борисов, сега когато кабинета Орешарски прави ревизия на управлението му!

31.05 2013 в 17:01

Пълни глупости. В архивите на летищата има данни за всичките полети с разрешенията за излитане направление и кацане, дати и часове, всичко...

31.05 2013 в 16:58

Абе що ми се струва, че още се влачи традицията на секретност от времената на соца...на Запад като да се по-открити при подобни неща...

31.05 2013 в 16:33

Що така взехте държавата на Мутрата - самодържец?