Парламентът избира двама нови конституционни съдии

Юлиан Христов 31 октомври 2012 в 07:33 1430 0

Народно събрание. Снимка: БГНЕС
Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Изборът на двама съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание е първа точка в проектопрограмата на парламента.

Кандидати са Анастас Анастасов от ГЕРБ, който в момента е заместник-председател на Народното събрание, Венета Петрова-Марковска - заместник-председател на Върховния административен съд, Екатерина Михайлова от ДСБ - заместник-председател на Народното събрание, и Татяна Върбанова - съдия във Върховния касационен съд. 

Единият от избраниците вече е неофициално известен - това е Анастас Анастасов, каза Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Пак неофициално се говори, че вторият избран ще е Венета Марковска, твърди Марков, цитиран от БНР.

На всеки три години изтича мандатът на четирима конституционни съдии. Две от освобождаващите се в края на месеца места вече бяха заети от квотата на съдиите и на президента. Съдиите излъчиха за свой представител Георги Ангелов от Върховния административен съд, а президентът праща главния прокурор Борис Велчев, за свой представител в КС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Елена, която върна наградата