"Пайнер" се отказа от евросубсидията

30 януари 2013 в 20:22 3821 30

Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews
Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews

"Пайнер Медия" се отказа от европроекта за обновяване на звукозаписните си студиа, който бе одобрен.

Документите за отказ на фирмата вече са приети в деловодството на Управляващия орган на програма "Конкурентоспособност", съобщиха пред "Сега" от кабинета на министъра на еврофондовете Томислав Дончев.

В писмо от фирмата обясняват, че все пак ще купят оборудването за студиата си, "тъй като то е от изключителна важност за дейността на компанията".

От „Пайнер“ са заявили, че „ако оборудването се закупува по проекта, това би отнело значително време, с което тя не разполага, за да реализира фирмените си цели".

В средата на януари Европейската комисията поиска от българските власти да направят разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати на музикалната компания “Пайнер” в съответствие с правилата.

Общата стойност на проекта е 3 милиона и 200 хиляди лева. 85 на сто от тях е трябвало да бъдат осигурени от фонда за регионално развитие, останалите 15 са национално съфинансиране, заяви на 15 януари говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс.

Проверката вече е приключила и не са били открити нарушения, съобщава вестник „Сега“.

Противоречивият проект, чрез който „Пайнер“ поиска финансиране от Брюксел, стигна и до световната служба на Би Би Си.

Авторитетната медия писа, че „Пайнер медия“ често използва сексуални изображения за популяризиране на българската поп музика.

„Пайнер“ популяризира форма на българската поп музика, наречена чалга, която е известна с бандитския си имидж и дежурното участие на оскъдно облечени жени. Стилът е популярен в страната от 1990 г. насам, особено сред по-младите, посочва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!