"Пайнер" се отказа от евросубсидията

Последна промяна на 30 януари 2013 в 20:22 3206 30

Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews

"Пайнер Медия" се отказа от европроекта за обновяване на звукозаписните си студиа, който бе одобрен.

Документите за отказ на фирмата вече са приети в деловодството на Управляващия орган на програма "Конкурентоспособност", съобщиха пред "Сега" от кабинета на министъра на еврофондовете Томислав Дончев.

В писмо от фирмата обясняват, че все пак ще купят оборудването за студиата си, "тъй като то е от изключителна важност за дейността на компанията".

От „Пайнер“ са заявили, че „ако оборудването се закупува по проекта, това би отнело значително време, с което тя не разполага, за да реализира фирмените си цели".

В средата на януари Европейската комисията поиска от българските власти да направят разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати на музикалната компания “Пайнер” в съответствие с правилата.

Общата стойност на проекта е 3 милиона и 200 хиляди лева. 85 на сто от тях е трябвало да бъдат осигурени от фонда за регионално развитие, останалите 15 са национално съфинансиране, заяви на 15 януари говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс.

Проверката вече е приключила и не са били открити нарушения, съобщава вестник „Сега“.

Противоречивият проект, чрез който „Пайнер“ поиска финансиране от Брюксел, стигна и до световната служба на Би Би Си.

Авторитетната медия писа, че „Пайнер медия“ често използва сексуални изображения за популяризиране на българската поп музика.

„Пайнер“ популяризира форма на българската поп музика, наречена чалга, която е известна с бандитския си имидж и дежурното участие на оскъдно облечени жени. Стилът е популярен в страната от 1990 г. насам, особено сред по-младите, посочва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2013 в 14:01

Арх. казва:
31 януари 2013 в 10:45

Знаеш ли, Поля, между това некви лелки да си правят операции на носа, скулите, устата etc. за да стават за гледане (силно казано, по-скоро зяпане) поне от екрана или да си седят вкъщи и самите те да се зверят в него – предпочитам второто. По-добре е и за децата ни, които също гледат. Като превключвам каналите да не минавам през “голи каки с намордници като кучетата”…

Да, бе, щото онези от Холивуд и болшинството от онези, дето се мятат по музикалните, че и не само музикални, сцени не са "лелки с операции на носа, скулите, устата etc., за да стават за гледане (силно казано, по-скоро зяпане) поне от екрана"??? То това с пластичните операции и разголването точно нашите пайнерки го измислиха!

Според вас май излиза, че е по-добре, децата ви да гледат цялото това насилие от холивудските филми и да слушат всичките тези мадъ факъ от устата на х'амерканските култутрегери, ама виж пайнерките накърнявали културните ви интереси и чувството ви за морал и етика! Хайде холан, оляхте се! Никога не съм вярвала, че ще защитавам Пайнер, ама вие май съвсем се взехте на сериозно, че и от толкова приказки какви ли не идиотии се внушихте и на тези от Европа. Проектите са бизнес-проекти. Който имал дупе и акъл, кандидатствал. Одобрените проекти отговарят на някакви критерии, определени от Европа. Добре, че не от БГ, щото ей го примера с Научния фонд. Ама ония от бръснарницата или от кашкавалницата дали ще върнат парите? За това що не изговорихте всички тези дивотии по-горе? Да не би да е по-малка пошлост? Или по-малко морална и неетично? Ама там няма да ритате срещу М.Пайнера, а да се рита срещу него и персонала му е къде, къде по-екзотично и актуално, отколкото срещу нередностите в науката. Всъщност, нищо особено, само същата чалгата, но в нравите...

31.01 2013 в 13:39

Хаос е в главата ви, Маргарита. Не знам защо все още живеете с илюзията, че някой е длъжен да ви дава и да се съобразява с вас. Т.е. всичко да е такова, че да устройва единствено вас или такива като вас. Красотата е в многообразието и в разнообразието. Другото е тухли в стената...

А манталитета се изгражда в къщи. Защо моите деца не слушат чалга? М? Или искате пак да въведат режима, когато биеха печати на жените с къси поли и цепеха крачолите на мъжете, че били широки? Или може би да изселваме пайнерките в отдалечени села като леки жени, каквато практика имаше по времето на бай Тошо???

Ех, вие, демократи, които се борите само за собствената си демокрация! И дето забравяте, че на това му се вика тоталитаризъм. Хайде иди на запад и се опитай да си наложиш волята срещу циничните и гротескни текстове на песни и да видиш какво ще ти се случи. Ама тук сте нашли, та зашли...

31.01 2013 в 11:56

Значи: тези текстове и легендарни песни, които помним от изпълненията например на Чочо Владовски, Диана Експрес и т.н. отдавна ги няма, а няма и да ги има. Както по-горе казаха, има рок, рап и тук таме някоя песновка на хора като Графа. Ако изключим "чалгата", в 90 % сигурно останалите изпълнения са в пъти по-лоши, и като клипове и като текстове, а за музикалния съпровод даже и не говоря.
Вашите мнения потвърждават това, че просто говорите без въобще да знаете и сте слушали кой какво пее.
И за пореден път (и друг път съм го казвал) ще попитам: защо този вид музика, който се слуша в Сърбия и Гърция, да не прави сърбите и гърците ориенталци, а като го слушаме ние, нас да ни прави такива. Не е въпроса дали копираме или не, а това, че дадена нация обича да слуша такъв вид звучене или не обича. Та ако ние обичаме, сме лоши, но ако сърбите и гърците обичат, те не са лоши и пошли и с ниски ценности.
И като избягате на запад какво, децата ви ще слушат уж дискотечна музика, ама ако знаят езика на който се пеят песните, изпълненията на Пайнерите може да им се видят като елементарна и неангажираща вниманието еротична закачка.
Ами да слушаме Еминем, Джеси Джей, те пеят къде къде по - "смислени" текстове от нашите Пайнери.

31.01 2013 в 11:41

Има, защо да няма? :)

Аз не слушам "чалга"... гледам и Вие... Това е все едно да тръгнем да се жалваме, че котките ходят да си търсят храна по кофите за смет. Амиии... Биологичното разнообразие е част от Великия план на Природата ;)

31.01 2013 в 11:39

Ок! :)

Ти ще дойдеш ли?? Или ще седиш вкъщи и ще се цупиш???

31.01 2013 в 11:37

[email protected]"Човешкият свят е гаден и в него няма нищо съвършено – не е като природата."

Аз съм човек, част от природата и се харесвам - много при това! :)

Няма да забраня на някой нещо, но няма и да го поощря, ако не считам деянията му за приемливи. Народът не е казал "Да" на милион и нещо суха пара за осветление на Пайнер!

Между другото... Не знам защо си толкова негативен и обезверен напоследък, но се надявам да е временно, защото преди много ти харесвах мненията ;)

31.01 2013 в 11:30

Ми хайде скачайте по площадите и сменяйте системата.

31.01 2013 в 11:29

Нарочно го направих пич, но не се усещаш. И вие четете чалгата както Дявола чете Евангелието. Взимате за пример най-печално известните с пошлостта си песни и лепвате етикет на всички. А пък аз честно казано казано чат пат чувам разни песни, които с нищо не се различават от съвсем тривиални западни поп парчета, които са хитове въртящи се по цял свят.

Още повече, някои от тези поп парчета не са по-добри от най-пошлата ни чалга. Но както и да е, не съм тръгнал да съм музикален критик.

31.01 2013 в 11:25

Каквито и епитети а и прикачваме, чалгата няма да си отиде от това. Единственият начин да избягаме от унизителната принуда да я слушаме, тъй като тя е над път и под път, е да изягаме от България. Защото чалгата не е само хаос от звуци, тя е начин на мислене /по-точно, начина на НЕМИСЛЕНЕ /.Тя формира манталитета, нивото на ценностите, отношението към другите...Чалгата е пропаст, в която пропада безвъзвратно духовността на една цяла нация. Спасение? НЯМА...!!!

31.01 2013 в 11:24

Не виждам защо не кандидатстват наравно с Пайнер? Защо трябва да се махне Пайнер, за да кандидатстват те? С какво ги спира Пайнер, за да кандидатстват? Нека излязат в пряка конкуренция с него!

Опаааа, ето... проблем - хората предпочитат масово Пайнер, а не "големият артист". И какво правим сега? Да загърбим мнението на мнозинството, за да финансираме "елита" - малцинството?

Тръгвайте по този път, нямам против. Само, че по него загърбвате основните принципи на демокрацията. А уж казвате, че тя била хубаво нещо. Ами ето ви го хубавото нещо - то произвежда чалга. Както си имало добрите страни, така си имало и лошите.

Хем боли, хем сърби, нали? Бъдете честни и застанете с позиция - вие искате ли демократичност или не? Ако не искате, ще си сърбате диктаторите. Ако искате, ще си сърбате чалгата. Човешкият свят е гаден и в него няма нищо съвършено - не е като природата. Надявам се, че поне този път сте го осъзнали.
 
X