"Economist" с коментар за чалга парите: "Танцувай или я мрази"

24 януари 2013 в 10:15 4510 4

"Economist"за чалга парите : "Танцувай или я мрази"

Престижното икономическа издание "Economist" публикува анализ на събитията, последвали след новината за субсидията на "Пайнер медия"  от ЕС. Статията в блога на списанието е озаглавена "Dance it or hate it" (Мрази я или я танцувай) и е илюстрирана със снимка на фолкзвездите Азис, Преслава и Андреа.

"Европейските пари няма да бъдат използвани за силиконови цици". Това вероятно не е точното обещание, което трябва да се даде при положение, че ще получиш 1 млн евро от ЕС. С това изказване Митко Димитров, собственик на "Пайнер Медия", защити своята компания", пише изданието.

"Новината, че Пайнер ще получи европари от проект за конкурентноспособност, предизвика редица мнения, повечето от тях отрицателни. Главната причина за недоволството стои в "чалгата". Тип музика, който "Пайнер" продуцира. Чалгата е смесица между електронна, ориенталска и поп музика, включваща оскъдно облечени дами, както и сексуално насочени текстове. Чалгата е един от факторите за разделяне на обществото на "Танцувай или я мрази".

"Мрази я"-частта придоби повече гласност от "танцуващата" миналата седмица, когато стане ясно и за проекта. Литературният критик Митко Новков пита "Кой чудовищен разум може да роди такава идея", а Теди Москов предложи да се плаща чалга-такса. След като журналисти, политици и социалните мрежи оспориха това финансиране, от Европейската комисия поискаха от България да направи проверка за това дали схемата за европарите е следвана.

Българските власти бяха достатъчно бързи да убедят ЕС, че "от формална гледна точка всичко е наред", но комисарите имат своите подозрения. През 2008 бяха спрени повече от половин милиард евро от фондовете  заради корупция и лошо управление на европейските фондове.

Въпреки това някои специалисти защитиха България, казвайки, че субсидията на "Пайнер" е дадена по финансови и икономически критерии, а не по морални и културни. Според шефа на "Пайнер" парите ще бъдат ползвани за ново техническо оборудване, както и за създаване на нови 30 работни места. Георги Иванов, филмов и ТВ продуцент, заяви, че всичко е бизнес: "Ако са предложили добър бизнес план, защо да не вземат парите?"

Икономистът Георги Ангелов пък вижда като основна причина "Пайнер" да получи парите обстоятелството, че българското правителство търси повишаване на процента на усвояване на еврофондовете, а не толкова качественото им разпределение.

Обаче само добре инвестираните субсидии ще повишат конкурентноспособността в България, което ще спомогне за реализиране на икономически растеж. А "Пайнер", според Ангелов, не е такъв проект.

Дискусията по случая се пренесе на политическо равнище, защото президентът на "Пайнер" Митко Димитров е един от основателите на управляващата партия ГЕРБ - което поражда съмнения дали евросубсидията няма да бъде използвана за предизборни концерти.

Въпросът бе повдигнат от бившият премиер Сергей Станишев, но президентът на "Пайнер" отрече възможността това да се случи. "Пайнер" обаче напоследък пусна няколко чалга песни в подкрепа на ГЕРБ и настоящия премиер Бойко Борисов", припомня 'Economist".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков