Отварят "Врана" напролет, площад "Бойко" сменя името си

08 ноември 2012 в 17:19 2140 1

Общината пак обещава да отвори Врана за посетители. Снимка: БГНЕС
Общината пак обещава да отвори Врана за посетители. Снимка: БГНЕС

Следващата пролет паркът “Врана”, който Симеон Сакскобургготски дари на Столичната община, ще бъде отворен за посетители.

Това обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова днес, след като близо час общинските съветници спореха дали да бъде закрито т. нар. мероприятие "Парк-музей "Врана".

Сакскобургготски дари голяма част от парка - около 960 дка, на общината през 2001 г., като остави за себе си близо 21 дка около Царския дворец.

Оттогава кметството не може да намери пари, за да оправи алеите и за охраната на парка, за да го отвори за посетители, но всяка година от Стефан Софиянски през Бойко Борисов до Фандъкова кметовете обещават да отворят парка. Ежегодно от бюджета на общината се плащат по 300-400 хил. лв. за поддръжката му.

Имаше и твърдения, че бившият цар и премиер е дарил парка, за да не дава пари за скъпата поддръжка. 

В крайна сметка Столичният общински съвет (СОС) реши днес, че ще закрие "Парк музей "Врана", а за парка ще се грижи общинското предприятие “Паркове и градски градини”. 

СОС реши още, че площад "Бойко" срещу "Пирогов" ще бъде преименуван на "Епископ Константин". Това стана по предложение на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков.

Мотивът му е, че улиците около площада носят имена на просветители - "Константин Иречек", "Яков Крайков", "Виктор Григорович", "Даскал Манол" , докато Бойко е бил хайдутин.

Площадът е кръстен "Бойко" през 50-те години на миналия век с решение на Софийския народен съвет. Преди това той е носел името на старобългарския писател и църковен деец Константин Преславски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!