Двамата миньори в "Ораново" починали от задушаване

Юлиан Христов 05 август 2013 в 17:18 2322 0

Мина „Ораново”. Снимка: Булфото
Мина „Ораново”. Снимка: Булфото

Механична асфикция (задушаване) е основната причина за смъртта на двамата миньори – Николай Михайлов и Иван Лазаров, открити на 2 август от спасителните екипи. Това каза за БГНЕС зам. – управителят на МБАЛ-Благоевград Александър Костов.

Той обясни, че в случая става дума за невъзможността на гръдния кош да се разширява. При аутопсията съдебният лекар открил кал в горните дихателни пътища. При първите двама загинали миньори на 16 юли Асен Стойнев и Христо Младенов, които също се бяха задушили, имаше и механични травми от падналата скандална маса. Последният случай при Иван и Николай тези травми са по-слабо изразени и основна причина за смъртта им е задушаване, вследствие на това, че гръдният кош не може да си поема въздух от притисналата ги кална маса.

Затрупаните на 16 юли миньори Иван Лазаров (35 г.) и Николай Михайлов (42 г.) бяха открити мъртви рано сутринта в петък. Така жертвите след срутването стават четири. Пети миньор загина в мината след инфаркт. 48-годишния Асен Грънчаров почина, докато помагаше при транспортирането на електромотор, който да замени аварирал по време на спасителните дейности.

Управителят на рудника Валери Манов заяви, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент. "Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти", каза Манов пред журналисти на кратък брифинг, минути след откриването на двете тела, до които миньорите стигнаха, прокопавайки обходен тунел. 

След трагедията министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че държавната администрация не е осъществявала ефективен контрол върху работата на мината. В доклад пред парламента той съобщи, че мината е експлоатирана, въпреки че за това не е имало одобрен план. Миньорите не са имали право да работят в срутилата се галерия преди 1 август.

За шест години в рудник "Ораново" загубиха живота си осем миньори, трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!