МВР задържа нови 92-ма бежанци на границата с Турция

OFFNews 12 септември 2013 в 13:10 2193 1

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

92-ма имигранти, преминали нелегално българо-турската граница през изминалото денонощие, са заловени от "Гранична полиция". 81 от тях са граждани на Сирия, уточняват от МВР.

От министерството допълват още, че към момента капацитетът в домовете за временно настаняване на бежанци е надхвърлен с 403 места. Три допълнителни пункта за 24-часов престой на бежанци са открити по южната ни граница.

Общо от 5-и септември до момента на българо-турската граница са установени 460 нелегални имигранти. От тях сирийци са 337.

Министерство на отбраната има готовност и вече е предложило на Агенцията за бежанците да предостави безвъзмездно сгради в 26 войскови района, които да се използват за настаняване на бежанци, обяви на брифинг министърът на отбраната Ангел Найденов. Той отбеляза, че става въпрос за имоти в Кресна, в община Струмяни, Айтос, град Карнобат, Звездец,  Момчилград, Нова Загора, Твърдица, Смолян, Димитровград, Свиленград, три села в община Елхово, Самоков и в други населени места.

„Тези имоти обаче са в окаяно състояние, като в момента се прави оценка и за това колко ще струва ремонтът на тези сгради, за да бъдат готови за настаняване на бежанци”, посочи военният министър, цитиран от "Фокус". Той поясни, че за възстановяването на имотите ще са нужни повече от 10 млн. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика