Орешарски: Дупката в бюджета ще е 1 милиард лева

Александра Маркарян 31 май 2013 в 11:03 2418 1

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Очаква се неизпълнение на приходите в бюджета с около 1 милиард лева, прогнозира премиерът Пламен Орешарски в интервю за "Шоуто на Слави" по bTV.

Такова било очакването на приходните агенции.

"Нашият стремеж ще бъде да свием тази дупка от един милиард лева на по-малко. Предстои доста сериозна работа с приходните агенции така че да нормализираме тяхната дейност. Общото ми впечатление е, че има доста отслабване на администрацията", каза Орешарски и прогнозира финансово "напрежение тази година".

Тази сутрин новият финансов министър Петър Чобанов отклони въпроса дали ще сменя шефовете на приходните агенции тази сутрин - това щяло да се реши на база качествата и резултатите им.

Влошената финансова картина Орешарски допълни с думите:

"Новото правителство има да плаща много неща. Заем от малко над 800 милиона лева беше взет февруари, обърнете внимание - за шестмесечен срок, така че август щеше да го плаща следващото правителство. През август ни предстои да изплатим тези 800 милиона лева и отделно – правителството е забавило плащането на вноската в Международния валутен фонд, която е около 600 милиона лева. Те се плащат тази година, но очевидно правителството е предпочело да се платят от следващото. Така че – ето милиард и четиристотин милиона лева. Не се оплаквам, само го споменавам: ще платим още 600 милиона лева, както и 800 милиона лева заем, и станаха 1,4 милиарда до тук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!