Орешарски бяга от ТВ дебата с протестиращите

Последна промяна на 29 юли 2013 в 20:54 3569 18

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Пламен Орешарски отклони поканата на режисьора Стоян Радев, юриста проф. Георги Близнашки, икономиста Асен Василев и Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда за ТВ дебат “за” и “против” оставката на кабинета.

Те предложиха диспутът да се състои в подходящия формат на предаването “Референдум” по БНТ, където успоредно на дебата в студиото зрителите могат да гласуват за една от двете позиции.

Ето пълния текст на отговора на премиера Пламен Орешарски до Антоанета Цонева: 

Уважаема г-жо Цонева,

Благодаря Ви за поканата за публичен дебат.

Готов съм на диалог с всички. За мен е важно да обсъдим важните въпроси с представители на неправителствени организации и на гражданското общество.

Откакто поехме отговорността за управлението на страната, като свой личен ангажимент определих всеки втори петък да има отворени дискусии в сградата на Министерския съвет с представители на протестиращите и на гражданското общество като цяло.

Създадохме и обществени съвети към всяко министерство, които се събират регулярно като платформа за обществена и експертна дискусия по важни в различните сектори въпроси.

Напомням Ви, че първата ми покана към Вас беше отправена още на 17 юни и тя бе отказана с поставянето на условия. Те отдавна бяха изпълнени, но така и не се срещнахме.

Каня Ви отново в сградата на Министерския съвет. Предлагам срещата да бъде в четвъртък, 1 август 2013г., с начало 15.00 часа.

Същевременно от правителствената информационна служба обявиха, че утре в 11.30 ч. в сградата на Министерския съвет Пламен Орешарски ще се срещне с представители на Гражданска инициатива „За нов обществен договор“ по тяхно искане.

"Гражданската инициатива организира и координира национална подписка с граждански искания и за даване кредит на доверие на Народното събрание и правителството за изпълнението им. Представителите на „За нов обществен договор“ желаят да запознаят премиера със заложените в подписката искания и да обсъдят възможностите за тяхното реализиране до края на годината", уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2013 в 11:49

"Има си установена публична йерархия, и е признак на много лошо възпитание по-нискостоящи да нахалстват за публичен дебат с ръководител на правителството. "
Ето това изречение мисля, че те описва най добре. Роб си се родил - роб ще си умреш.

30.07 2013 в 09:47

Икономистът Асен Василев е бивш министър на икономиката от временния кабинет след ГЕРБ. А сега де?

30.07 2013 в 09:34

"Тук се пуснаха дежурните обвивения от гербаджиите, които им се иска всеки, който не харесва техния идол ББ, да бъде заклеймен като бесепар, атакист или депесар, при това платен писач."

-- Като не си платен, защо си анонимен? Защо не си застанеш с името и URL-то зад постингите? Правилно, защото си платен... :) И защото така са ти наредили, да си пишеш мижавите коментарчета за по 10 стотинки на бройка...

Аз не съм от ГЕРБ, не съм и от БСП нито АТАКА нито ДПС. Аз съм гражданин! Гражданин, който вижда всички лоши неща, които сегашното марионетно правителство прави (неизгоден договор с ГазПром, бъдещ неизгоден договор с РосАтомЕкспорт, назначения на бивши и настоящи престъпници по ключови позиции в държавната администрация, и още и още), и точно затова казвам "ОСТАВКА"! Не ме интересува, червено ли е синьо ли е правителството. То е там, за да действа в интересите на ГРАЖДАНИТЕ! Когато вместо това то действа в интересите на мафията (руската и нашата), и игнорира собствените си избиратели, тогава то е вредно, и казвам ОСТАВКА.

Толкова е просто... Ама и БСП и вие, всичките смешни платени коментатори, не разбирате, че не става въпрос за ГЕРБ или БСП, става въпрос за граждани срещу мафията! А мафията в момента е на власт... Затова 47 дни подред сме по жълтите павета... Явно просто БСП и ДПС (и АТАКА) не сте виждали подобно явление -- мислели сте си, че всички ще сме овце, завинаги! Е, няма! Ще ходим по паветата мирно, докато Орещарски и Станишев не си отидат.

"действащ премиер, без да стои на неговото ниво в обществената йерархия" хахаха, той е премиер, колкото аз съм космонавт! Орешарски е обикновена кукла на конци, дори не може да говори, преди да са му се обадили от Позитано 20... :)

Затова -- "ДО-ВИЖ-ДА-НЕ"! ;-)

Идете сега да си пишете платените коментари и вижте, дали след като напишете още 20 000 такива коментари, ще си тръгнат хората от жълтите павета. Не, НЯМА! Няма да забравим, нито Пеевски, нито ГазПром, нито БелеНЕ. Нищо няма да забравим, и ще си дочакаме оставката, ако ще и 1000 чифта обувки да износим от ходене...

30.07 2013 в 09:13

Никога Саркози не е "правил дебат с журналисти", единствено при дебата му с Франсоа Оланд имаше двама журналисти модератори, които да насочваха разговора, като и двамата бяха силно критикувани заради пълният си провал да се справят с тази задача. Президентите навсякъде по света се срещат със журналисти само за интервюта и отговори на въпроси, никога за дебати.

Това, че някой нахално си е позволил да иска "дебат" с действащ премиер, без да стои на неговото ниво в обществената йерархия, дори не подлежи на коментар. Тук се пуснаха дежурните обвивения от гербаджиите, които им се иска всеки, който не харесва техния идол ББ, да бъде заклеймен като бесепар, атакист или депесар, при това платен писач. Обаче много ми е интересно тотава, дали тоя същия ББ би учатвал в дебат със журналисти от Дума и Атака (примерно с техните главни редактори), подобни предположения дори граничат с абсурд.

30.07 2013 в 08:36

И да добавя, че не харесвам Бойко Борисов и ГЕРБ. Така че според мен, сегашният парламент е 100% компрометиран, тъй като е съставен от:
БКП/БСП (агенти на ДС и стари комунисти от татово време)
ДПС (пак стари агенти на ДС и просто мафиоти)
АТАКА (нео-фашисти, няма да коментирам изобщо)
ГЕРБ (мафиоти от всякакви рангове и чат-пат по някой почти нормален, "за цвят")

Тоя парламент не може изобщо да съществува, камо ли да крепи марионетното правителство на Орешарски, Станишев, Доган и Сидеров. И това се забелязва много лесно и с просто око -- за да "работи", парламентът през последните 47 (!) дни има нужда от "подкрепата" на над 2000-3000 полицаи и жандармеристи (!!) всеки ден!! Това е смешно! И не само от тези полицейски сили има нужда, ами и от зона за сигурност, разпростираща се на няколко стотин метра около него!! къде сте виждали такъв "парламент" изобщо "да работи"??

Това е подигравка! Мирен протест в продължение на 47 дни, хиляди хора по улиците всеки ден, и всичко, което управляващите казват, е "всичко е наред! няма протест! няма да подаваме оставка! никога няма да подадем оставка!"... За наша радост, това марионетно правителство вече е паднало, само още не са го осъзнали... затова имитират отчаяно дейност...

#ДАНСwithme до дупка! И тогава всеки следващ парламент ще знае: или работи в интересите на хората, или оставка! :-)

30.07 2013 в 06:21

Извинете, ама "Византиец" е платен коментатор, което си личи по стила на коментара... Плащат му от БСП да пуска смешни коментари като по-горния, и да намесва ББ за щяло и нещяло... Абе вие от БСП <strong>как не разбрахте</strong> че хората НЕ ВИ ИСКАТ, и затова не искат и да преговярат с вас?! ОСТАВКА и довиждане! С мафията не се преговаря! ;-)

Та нека си плащат на платените смешни коментатори колкото искат, ама няма да постигнат нищо, само пари на вятъра... Народът се събуди вече. :)

30.07 2013 в 02:07

Не е вярно това. Във Франция например президентът Саркози прави няколко пъти дебат, но с журналисти, които му задаваха набрани предварително от гражданите въпроси. И му опонираха доста разгорещено, целият дебат се излъчи на живо. И това се случи в съвсем нормални условия, а не в тези на постоянни протести.

30.07 2013 в 01:00

Публичен дебат с действащ министър-председател могат да търсат само негови опоненти, които заемат, или са заемали, близки до неговата длъжност, тоест бивши премиери, президенти, председатели на НС.

Има си установена публична йерархия, и е признак на много лошо възпитание по-нискостоящи да нахалстват за публичен дебат с ръководител на правителството. Те най-много могат да се надяват на среща, в която да изложат своите искани я и становища, както всички останали граждани.

Обаче след като един прост човек и чалгар се довлече до такъв висок пост, както ББ, сега всеки кретен ще се счита за достоен за подобна висока длъжност.

30.07 2013 в 00:36

"Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Чл. 7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица."
"Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
(3) Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон."
"Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура."
"Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт."
Цоп и паста.
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0034&n=4&g=

30.07 2013 в 00:09

Някой се наака в гащите от страх. Оре, спаружиха ли ти се орешките ?