Властта се ослушва за дебата с протестиращите

29 юли 2013 в 14:30 2365 27

Политиците у нас обичайно бягт от публични дебати - било с опонентите си, било с граждани.
Политиците у нас обичайно бягт от публични дебати - било с опонентите си, било с граждани.

Властта посрещна с неловко мълчание поканата на протестиращи за телевизионен дебат по обществената телевизия БНТ. Досега нито един от поканените политици начело с премиера не потвърждава участието си в дебата, показа проверка на OFFNews.

В писмо от тази сутрин, огласено чрез медиите, група активно протестиращи граждани поканиха премиера Пламен Орешарски, вътрешния министър Цветлин Йовчев и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан на публичен дебат "за" и "против" оставката на кабинета. Те предложиха диспутът да се състои в подходящия формат на предаването "Референдум" по БНТ, където успоредно на дебата в студиото зрителите могат да гласуват за една от двете позиции.

На запитване на наш репортер, от пресслужбата на Пламен Орешарски лаконично коментираха, че такава покана не е пристигала в Министерския съвет. 

От МВР обявиха, че засега Цветлин Йовчев не е давал заявка за участие.

"В централата на БСП не е постъпвала покана за дебат или за каквото и да било. Научаваме единствено от медиите. Няма как да обмислим каквото и да е участие без покана", бе реакцията на червените.

"Когато имаме позиция, ще я съобщим", бе отговорът на пресцентъра на ДПС.

Инициативата за дебата е на  Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, режисьора Стоян Радев, юриста проф. Георги Близнашки и икономиста Асен Василев (министър на икономиката от служебния кабинет).

Срокът, който те поставиха за отговор на поканата си, е 30 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!