Властта се ослушва за дебата с протестиращите

Последна промяна на 29 юли 2013 в 14:30 2011 27

Политиците у нас обичайно бягт от публични дебати - било с опонентите си, било с граждани.
Политиците у нас обичайно бягт от публични дебати - било с опонентите си, било с граждани.

Властта посрещна с неловко мълчание поканата на протестиращи за телевизионен дебат по обществената телевизия БНТ. Досега нито един от поканените политици начело с премиера не потвърждава участието си в дебата, показа проверка на OFFNews.

В писмо от тази сутрин, огласено чрез медиите, група активно протестиращи граждани поканиха премиера Пламен Орешарски, вътрешния министър Цветлин Йовчев и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан на публичен дебат "за" и "против" оставката на кабинета. Те предложиха диспутът да се състои в подходящия формат на предаването "Референдум" по БНТ, където успоредно на дебата в студиото зрителите могат да гласуват за една от двете позиции.

На запитване на наш репортер, от пресслужбата на Пламен Орешарски лаконично коментираха, че такава покана не е пристигала в Министерския съвет. 

От МВР обявиха, че засега Цветлин Йовчев не е давал заявка за участие.

"В централата на БСП не е постъпвала покана за дебат или за каквото и да било. Научаваме единствено от медиите. Няма как да обмислим каквото и да е участие без покана", бе реакцията на червените.

"Когато имаме позиция, ще я съобщим", бе отговорът на пресцентъра на ДПС.

Инициативата за дебата е на  Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, режисьора Стоян Радев, юриста проф. Георги Близнашки и икономиста Асен Василев (министър на икономиката от служебния кабинет).

Срокът, който те поставиха за отговор на поканата си, е 30 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.05 2014 в 23:56

МИКОВ - щини
----------------
Г-н Миков, извинявай, другарю Миков, ще ти говоря на "ти" защото не те уважавам, както ти не уважаваш законите на собственото си "предприятие" -
Народното събрание на Република България.
Ти, който трябва да спазваш тези закони щото си ги учил и си избран да ги защитаваш,ми се ослушваш и като една шушумига правиш всичко възможно законни действия за вот
на гражданите на Република България да отидат, ей така, с едно твое махване, на майната си!
Защо бе, г-н, а, извинявай, другарю Миков, защо бе председателю на Народното събрание си позволяваш действия, които ще те вкарат откъм смешната история на тази институция.
Не си ли даваш сметка колко е жалко и неврозно твоето шикалкавяне по въпроса.
Твоето, да не казвам и на колегата ти другарката Мая Николова...
Айде, за последно, прехапи устни като твоя партиен шеф, оправи си "р"-то и действай!
Имаш минимален шанс да смениш имиджа на една камара народ зад теб...
Имаш единствения шанс да ти проговоря на "Ви"!
Панимайш ли?
--------------
Справка за мислите ми:
предаването "Шоуто на Слави" от 30.05.2014

29.07 2013 в 20:45

от изброените - Асен Василев (бивш икономически министър), Георги Близнашки (ексдепутат от БСП), Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда) и Стоян Радев (режисьор)

Единствено Василев е експерт, с когото има смисъл да се дебатира. останалите са гола вода в икономиката. Вторият и четвъртият вероятно са добри в професиите си, но от политиканстващи аматьори. НПО-дамата пък
не заслужава и обсъждане - поредната оядена тъпа уманитарка на сороската копанка...

Орешарски:
„Уважаема г-жо Цонева, благодаря Ви за поканата за публичен дебат. Готов съм на диалог с всички. За мен е важно да обсъдим важните въпроси с представители на неправителствени организации и на гражданското общество.
Откакто поехме отговорността за управлението на страната, като свой личен ангажимент определих всеки втори петък да има отворени дискусии в сградата на Министерския съвет с представители на протестиращите и на гражданското общество като цяло. Създадохме и обществени съвети към всяко министерство, които се събират регулярно като платформа за обществена и експертна дискусия по важни в различните сектори въпроси.
Напомням Ви, че първата ми покана към Вас беше отправена още на 17 юни и тя бе отказана с поставянето на условия. Те отдавна бяха изпълнени, но така и не се срещнахме. Каня Ви отново в сградата на Министерския съвет. Предлагам срещата да бъде в четвъртък, 1 август 2013г., с начало 15.00 часа”.

29.07 2013 в 18:30

Замисли се тези дали няма да изгубят повече от дебата.
Първо, ако и да си защитят позицията после определени платени писачи ще ги оплюят набързо, ако ли не всички от протеста ще ги емнат.
И как точно ще го яхнат протеста след това ......?
Лично аз се съмнявам, че който и да е от тях би говорил от името на протестиращите. По скоро би изразил лична позиция.
Но то едва ли ще има дебат та писането ми малко май се обезсмисля :)

29.07 2013 в 18:29

1. По отношение на мениджърските способности на Орешарски е достатъчно е да отбележа, че няма база за сравнение, имайки предвид, че досега "силни мениджъри" са били само Премиери подкрепени от парламентарно мнозинство (чувствително над 120 депутата). Иначе трябва да се правят компромиси и то нелеки.
2. Това с лъжеца - ами по-скоро е слаб лъжец, защото лъжите му не изтрайват и един ден. Но, ако говорим за заема, като че ли нещо не е ясно на противниците. Този заем няма нищо общо с ЕС. Той е за връщане на заема направен от Дянков, за да плати падежа на заема на Велчев. Последния е от времето преди да влезем в ЕС. Самия факт, че Дянков опря до заем недвусмислено показва, че резерви няма. Оправданието беше, че се чакат "едни пари от данъци". Не от ЕС - парите от ЕС не можеш да използваш за плащания по държавни заеми, иначе ти ги прибират. Излишъка в хазната през най-силния месец - април - беше едва около 200 млн лева - чувствително по-малко от заема, т.е. очевидно се е знаело, че парите няма да стигнат.
3. Що се отнася до "националните приоритети" - това е мног оразтеглива тема - хеле пък за АЕЦ-а. Има аргументи "за" и "против" и само евтините политикани предъвкват едни и същи (принципни) аргументи. Както е извествно - сега се изготвя експертен доклад, който да потвърди или икономическата рентабилност на проекта. Това се прави за пръв път (оценката на HSBC, беше силно манипулирана и като задание и като "официален" резултат), и по никакъв начин не може да се нарече предателство - предателство беше взимането на решение след непрозрачна процедура, както направи ГЕРБ.

29.07 2013 в 17:45

И аз се опитах същото да кажа само че май на никой не му пука въпросните организации наливат луди пари за да яхнат гражданското недоволство!!!

29.07 2013 в 17:27

И да не забрави да я заземи тая станиолова шапка с медна жица и поне 60 см железен прът в земята. Иначе нищо не правим. Злите сороски вълни пак ще проникнат. А като се заземи ще е в безопасност.

29.07 2013 в 17:23

Ами аз от доста време се издържам сам, от известно време насам съм си стартирал бизнес и мога да кажа, че щом съществуваме още и работим значи бюджета ни е ок. А Ореховката.. не знам... да го духа?

29.07 2013 в 17:17

+1

Да не забравяме Вигенин и Миков - доказано е, че гейовете и ченгетата се обиждат най-много, като ги забравиш...

29.07 2013 в 17:14

Значи има еди 30% истина в думите на scorpio - той е наистина много сериозен икономист, професор, финансист. Очевадни са обаче и следните твърдения:
1. Много слаб мениджър - или няма топки да управлява хора, или не му позволяват (но той е ОК с това)
2. Страшен лъжец - лъжите ми изкачаха една след друга около сагата "Пеевски" и обясненията за бюджета (не може да кажеш, че взимаш 1 милд. за да върнеш заема на предишните, при положение, че ЕС са превели тези 800 мил. и те чакат в БНБ)
3. Националните приоритети не са му приоритет, даже напротив - това с бюджета, това с назначенията, това с АЕЦ показва, че той работи против, а не ЗА България.

Ще спра, за да не отегча... ОСТАВКА!!!

29.07 2013 в 16:33

Нито една от тези нейни дейности не ме плаши. Напротив! Тинк танковете не ми пречат. Пречат ми
dummies танковете