Оранжев код в 10 области

08 август 2012 в 08:42 881 0

Отново летни температури. Снимка: БГНЕС
Отново летни температури. Снимка: БГНЕС

Оранжев код за опасно горещо време е в сила за 10 области днес. В останалата част на страна кодът за 8 август е жълт.

Оранжевият код за опасно горещо време, с метеорологични явления с голяма интензивност е обявен в областите: Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Ямбол, Стана Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Благоевград. Код "Жълто" е в сила за останалата част от България. Жълтият код предупреждава за потенциално опасно време, при което прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но гражданите се съветват да са внимателни и да избягват рисковете.

През деня максималните температури ще са между 33° и 38°. Времето в по-голямата част от страната ще е слънчево. След обяд над западните и планинските райони ще се развива купеста облачност, само на отделни места ще прегърми и превали.

Високите температури са сериозна предпоставка за разрастването на пожарите, а днес горещините бяха рекордни. В Русе термометърът показа 43 градуса и половина. Учените предупреждават, че рисковете от пожари нарастват за територията на цялата страна.

Продължителните жеги изсушиха растенията, но и почвата в дълбочина, което прави особено уязвими на пламъци областите на Варна, Добрич, Русе, Силистра и Благоевград. АНай-голяма е опасността за възникване на пожари в районите с житни насаждения и стърнища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови