Биволъ хвана бъг в софтуера за изборите

Последна промяна на 28 април 2013 в 18:39 6538 13

Избори 2013
Избори 2013

В софтуера на "Информационно обслужване" за преброяване резултатите от изборите е заложен бъг, който позволява тяхното фалшифициране.

Това твърди сайтът "Биволъ" като се позовава на хакери, които са копирали строго секретния код на "Информационно обслужване", за който държавата плати 1 687 896 лева. Кодът беше засекретен, въпреки протестите на неправителствените организации, интересуващи се от прозрачността на изборите, които още тогава предупредиха, че пресмятането на резултатите се прави по непрозрачен начин.

Методиката беше приета от ЦИК по възможно най-непрозрачния начин: в нощта на 15 срещу 16 март 2013г. (петък срещу събота), в 23:16 часа, с решение No 2163-НС. Срокът за обжалване на решението беше 72 часа (включвайки два почивни дни), припомня сайтът.

Грешката е заложена в разпределението на мандатите в отделните райони. Ако законът се спази точно, компютърната програма ще изпадне в безкраен цикъл. Така ще се окаже, че ЦИК трябва да вземе решение за всички спорни мандати, без да е предвидена процедура как да стане така, твърдят математици, към които "Биволъ" се е обърнал за коментар по изтеклия наяве секретен код. Така ЦИК, в която ГЕРБ има 40% от членовете й, ще разпредели по свое усмотрение коя партия в кой район да вземе мандат.

Само преди месец неправителствени организации разкриха гаф в методиката на ЦИК за пресмятане на резултатите, който позволяваше на партии да вкарат депутати и без да са минали 4%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2013 в 13:01

Когато избираха оня идиот Буш имаше проблем със софтуера на второто преброяване -лесно може да се хаква ,и много изхвърлени протоколи в боклука ,като по закон трябва да се пазат 2г. Въпреки това изборите бяха признати .Щом В САЩ стават такива безобразия то какво да говорим за тая корумпирана наша Бг система. Само революция може да ни отърве от вътрешния враг.

30.04 2013 в 11:46

Добре де, Биволь публикува всякакви изтекли документи, къде подметнати от някой нарочно, къде наистина изтекли. Публикува се всички, без най-малкия намек за доказателства към документите. Щом звучи дискредитиращо - публикува се веднага, а заедно с това се навързват и коментари, които да засилят усещането за тотална световна конспирация...

Питам сега, къде е този хакнат код. След като е изтекъл - публикувайте го. В България има много кадърни програмисти. Ще потвърдят за няколко дни дали става дума за бъг или не. Дали е направено нарочно или не.

Къде е кодът? Защо се прави предположение на базата на една ИЗМИСЛИЦА? Това ОБЕКТИВНО ли е? Имате претенции за вселенска обективност иначе... Дайте кода да го видим и да преценим ГЕРБ ядат ли деца за закуска или не!

29.04 2013 в 11:28

Затова е толкова сигурен Борисов, че хората са с него. И то колко от тия дето ще гласуват са истински и колко са измамените? И Цветанов да престане да богухулства и да се кълне в децата си, когато лъже, че не знае какво Бог ще реши!

29.04 2013 в 01:04

Много знаеш Пенке, много пееш - и теория на вероятностите, и за хора математици знаеш, и за вникване (последното ми звучи непознато)... Обаче ти куца, Пенке, опита с четене и анализа. В същност за да открия безкраен цикъл не бих си правил труда да чета кода. За тая работа програмистите имаме инструменти и сме учили поне малко дискретна математика.
Програмистите са реализирали онова, което им е било поръчано. Те нямат право да променят изискванията. Всеки, работил в сериозна ИТ компания знае как се разработва подобен продукт - това не ти е "One man show".

28.04 2013 в 21:06

Но пък е лесно да пробваш какъв да е, за истинност на резултата на изхода.
Или бъркам?

28.04 2013 в 20:43

Според мен това са глупости на търкалета, най-вероятно толкова са разбрали математиците кода - като знам какви програмисти са. А и не е толкова лесно да вникнеш в чужд код.

28.04 2013 в 20:02

Освен дето нямат представат от гимназиалния курс по математика.
Макар че какво има да се разправяме, при положение че Председателят на ПП-то не може да говори на български в обема на последната група от детската градина, и въпреки че е ПредЦедател, казва на другиго ту Шефе, ту Лидер.
Шизофрения, олигофрения, собствената ми тъпотия ... Знам ли вече за кво става дума.

28.04 2013 в 19:34

Вместо да говориш на автопилот, отиди на bivol и в търсачката виж какво са публикували за БСП (хич не е малко). Феновете на Бойко винаги търсят конспирации и оправдания.

28.04 2013 в 19:33

Ако държат на думата си - ще покажат своето решение на задачата публично. В математиката така е прието, а става дума за просто математика. В професионалния свят бързо се стига до единствено вярното решение.
Ти що се пениш?

28.04 2013 в 19:24

Пак там е и ВМРО. И?