Опозицията: Изходът е предсрочни избори

Александра Маркарян 20 февруари 2013 в 11:56 1702 3

Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС
Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС

Изходът от сегашната ситуация е предсрочни парламентарни избори, обявиха от Синята коалиция и ДПС веднага след обявяването на оставката на правителството.

"Изходът е предсрочни парламентарни избори. Експертен кабинет можеше да има, само ако има съгласие сред всички. Такова не се очертава", заяви зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Нов кабинет не би решил нито един от проблемите на хората, които излязоха на улицата. С него бихме имали неработещи институции, допълни Михайлова.

Преди предсрочни парламентарни избори трябва да се гласува оставката в НС, след което президентът да насрочи консултации с парламентарните групи. След тях той трябва да връчи мандат за съставяне на кабинет - длъжен е да го предложи първо на ГЕРБ като най-голямата парламентарна група, след това - на БСП. Ако и те не съставят правителство, държавният глава има право да избере коя от парламентарно представените сили да получи мандат. Ако и третата партия не успее да състави правителство, парламентът се разпуска насрочват се предсрочни избори и се назначава служебно правителство.

"Струва ми се невъзможно Борисов да направи втори кабинет на този етап", коментира Михайлова.

За предсрочни избори се обяви и лидерът на ДПС Лютви Местан. Те можели да се проведат на 28 април.

"Колкото по-бързо свърши тази агония, толкова по-добре за България. България се нуждае от ново правителство на националните приоритети, което ще се ползва с нов кредит на доверие на българските граждани, а кои политически сили биха имали отношение към съставянето му, е въпрос от компетенциите на суверена – не само от тези хиляди граждани, които протестират, но близо над 5 милиона граждани с избирателни права”, коментира Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!