Опозицията: Изходът е предсрочни избори

Последна промяна на 20 февруари 2013 в 11:56 1106 3

Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС
Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС

Изходът от сегашната ситуация е предсрочни парламентарни избори, обявиха от Синята коалиция и ДПС веднага след обявяването на оставката на правителството.

"Изходът е предсрочни парламентарни избори. Експертен кабинет можеше да има, само ако има съгласие сред всички. Такова не се очертава", заяви зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Нов кабинет не би решил нито един от проблемите на хората, които излязоха на улицата. С него бихме имали неработещи институции, допълни Михайлова.

Преди предсрочни парламентарни избори трябва да се гласува оставката в НС, след което президентът да насрочи консултации с парламентарните групи. След тях той трябва да връчи мандат за съставяне на кабинет - длъжен е да го предложи първо на ГЕРБ като най-голямата парламентарна група, след това - на БСП. Ако и те не съставят правителство, държавният глава има право да избере коя от парламентарно представените сили да получи мандат. Ако и третата партия не успее да състави правителство, парламентът се разпуска насрочват се предсрочни избори и се назначава служебно правителство.

"Струва ми се невъзможно Борисов да направи втори кабинет на този етап", коментира Михайлова.

За предсрочни избори се обяви и лидерът на ДПС Лютви Местан. Те можели да се проведат на 28 април.

"Колкото по-бързо свърши тази агония, толкова по-добре за България. България се нуждае от ново правителство на националните приоритети, което ще се ползва с нов кредит на доверие на българските граждани, а кои политически сили биха имали отношение към съставянето му, е въпрос от компетенциите на суверена – не само от тези хиляди граждани, които протестират, но близо над 5 милиона граждани с избирателни права”, коментира Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2013 в 14:54

Венсеремос!
Та ние си имахме 4 години избирани с чоп, срещани по магистрали, кьошета, бензиностанции.... Народът колкото и да е прост, се усеща, че тези с чоп и тези от магнаурската школа не вършат работа.
Що се отнася до призивите за правителство на съгласието, помирението и не знам си какво - ние помним такива правителства - Димитър Попов, Любен Беров..... Вярвайте ми, тройната коалиция направо ще ви се види цвете

20.02 2013 в 13:01

Ох, мишките и те си мислят, че им е дошъл реда - НЕ Е! :)

Никога вече ПАРТИИ- КЪРМИЛНИЦИ!!!

Само експерти в правителството, ако трябва избрани с чоп, но не на партиен (шуро-баджанашки) принцип! И постоянен надзор от народа.

20.02 2013 в 12:38

Не трябва да се прибързва. Естествено, че опозицията ще иска БЪРЗО да се направят предсрочни избори за да захапят те на свой ред преди хората да се осетят. На народа обаче не му минава този номер вече.