Клисарова няма да спре скандалните програми по литература

Последна промяна на 27 юни 2013 в 13:08 7447 19

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС

Образователната министърка Анелия Клисарова "замразява" обсъжданията на предложените учебни програми по всички предмети, включително скандалните по литература. Тя обаче няма да спре проектите. Те ще продължат да се обсъждат от началото на септември и след незнайно какви промени в тях и приемането на нов закон за средното образование ще бъдат одобрени.

Това обяви самата тя на нарочна пресконференция по повод скандала с предложеното отпадане на ключови произведения на Ботев, Вазов, Алеко Константинов, Дебелянов, Славейков, Яворов, както и "Хамлет" на Шекспир.

И днес, въпреки изминалото време от избухването на скандала и въпреки че самите програми са били качени на 17 юни на сайта на МОН, министърката призна, че все още не е запозната в детайли с програмите. Тя обаче и днес заяви готовност да наказва служители на МОН, участвали в разработването на проектите, които самата тя първоначално подкрепи. На въпроса защо ще наказва някого за изготвяне на проект за програма тя след известен размисъл отговори: "Защото не бях запозната с програмите, а не може да не бъда запозната при толкова важни промени".

"Аз разбрах само философията на програмите - че се предвиждат повече практически упражнения, повишаване на компетентностите, а не само на грамотността и казах "да, това е правилен подход и стратегия". Не бях запозната с конкретиката, не съм запозната и в момента с пълната конкретика по български език и литература", заяви тя.

По повод предложението за отпадане на ключови произведения тя заяви:

"Точно първият ми въпрос към експертите беше отпадат ли автори. Отговорът беше "не", попитах отпадат ли български класици - "не". Не знаех, че отпадат някои произведения от български класици или че има такава замяна (вероятно има предвид замяната на "Тютюн" с "Осъдени души" от Димитър Димов)- затова казах "да, философията е правилна и трябва да вървим в тази насока", каза още Клисарова.

Първия път, когато заявила подкрепата си за програмите, провокирана от журналистически въпроси, не била подготвена - в този момент трябвало да награждава ученици и била подготвена за "Кенгуруто" (част от името на състезанието, след което трябваше да награждава ученици в деня, когато бе попитана за пръв път от репортерите), а не и за отпадането на "Майце си" от Ботев и "Хамлет" на Шекспир.

Четирима експерти в МОН са участвали в разработването на разработването на проектите по литература и още 20 външни експерти - преподаватели във ВУЗ и учители. Не е ясно кой точно е предложил отпадането и как останалите са се съгласили.

Експертите са Евгения Костадинова, която е и директор на европейския проект, по който се правят новите учебни програми; Александър Трингов - началник на отдел и експертите по български език и литература и координатор на отчетните дейности по проекта; експертите по литература Милена Иванова и Красимира Александрова.

Сега те ще трябва да пишат обяснения до министърката, а дисциплинарен съвет да предложи наказаниято им на Клисарова, които да го разпише или не.

Един от експертите - Евгения Костадинова - днес защити отпадането на произведения:

"Вие (журналистите) сами сте отправяли остри критики, че съдържанието е претоварено. 100 произведения съдържа учебната програма, а има по-малко от 70 часа за изучаване. Не може да се изучава в задължителните часове всичко. Това не пречи на учителя, стъпвайки на основно произведение, да представи и друго. На Запад за година се изучават не повече от 3-4 за година. Не може учителите да препускат, те акцентират на началото на българската литература, почти никога не им стига време за последните творби".

По думите й тя, като директор, нямала отговорност да се изказва по съдържанието на програмите.

Така и не стана ясно например покрай кое "основно" произведение един учител би могъл да представи и "Хамлет".

От думите на Костадинова стана ясно, че програмите не са били обсъдени публично, а само в "професионална среда" по заповед на един от министрите на образованието през последните месеци.

"Имах резолюция за това", каза Костадинова, но замълча след въпроса на OFFNews чия е била тя. Неофициалната ни информация е, че заповедта за това е била на служебния министър Николай Милошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2013 в 12:35

Министърката трябва да си ходи, защото я готвеха за здравна, ама онази излезе по-оперена. И трябваше и тази да се натъкми. Тъпа комунистическа пача. Дано някога бъдат изтребени комунистите. Господ да пази от комунистите и от техните поддръжници!

28.06 2013 в 23:56

И АМАН от олекотяване. Цялата енергия се влага всичко да е по-леко за учениците. АМАН. Истината е, че понякога трябва да се положат усилия (мисловни разбира се) и колкото по рано го разберат учениците, толкова по-полезно ще им е. Не знам кой е този "мозък", който е решил да махне Хамлет, защото например някоя комедиика на Шекспир е по-лесна за възприемане от учениците. Този човек не е за уволнение - а е направо за разстрел!!!! Заради такива "мозъци" сме на този хал!!!!

28.06 2013 в 23:33

Ако министъра на образованието не знае учебните програми, то какво точно знае тогава и на какво точно е министър!!!!

27.06 2013 в 21:48

Статията е подвеждаща и пълна с лъжи. По-добре прочетете:http://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/obyaviha_koy_izvadi_botev_ot_uchebnitsite-194165.ht ml

27.06 2013 в 21:46

България за такава министърка само можеше да мечтае до скоро, а сега я имаме, нека я запазим.

27.06 2013 в 21:44

И четиримата Евгения Костадинова, която е била ръководител на проекта за промяна на програмите, Александър Трингов, който е от координатора на проекта, както и две експертки по български език в министерството - Милена Иванова и Красимира Александрова, трябва да си ходят, а не да лъжат и мажат пред министърката. Александър Трингов е парашутист в министерството, племенник на роднина на Сергей Игнатов, поставен като подводна мина за проф. Клисарова. На такива като него и Евгения Костадинова никакво доверие.

27.06 2013 в 20:28

Ти пък като не си в час, по-добре се евтанизирай само. Програмите са предложени от правителството на ГЕРБ и гласувани от служебното правителство. Клисарова замразява всичко.

27.06 2013 в 17:49

Глупости!

27.06 2013 в 17:17

Не зяпайте, и не копирайте сляпо от "на запад", защото в Норвегия, например, вече наказват учителите, ако дават домашна работа на учениците, те не учат литература, история, география , а от математиката се учи само аритметика, за да се пресметне в магазина , кое колко струва и да си броят парите. Най-много се учи английски език - по 7-8 думи на седмица, не повече, иначе - наказание за учителя!!!! Да не говорим за начина на живот там - децата се отнемат от родителите за най-дребното нещо ,като им се отнемат правата въобще да знаят, къде и при кого са техните деца - забрави за съд и търсене на права - става по-лошо,- изпращат те в лудницата!!!! Всичкото това не е шега!!! Жените там вече отбиват военна служба в армията - от кого ще се защитават???
Правете му сметка с вашите реформи и, кой какво искал да подобри, а пък кого не били разбрали, как всичките си били свършили работата, а пък сега......... хеееееееее, взели държавните пари и поризвели един "нов реформиран боклук"!!! Сега е на мода да се говори за боклук - защо някой от БАН не вземе да защити една дисертация за "голям доктор" - "Видове боклуци в България по време на демократичния преход в периода от 1989г. до наше време" - изключително голям принос за науката ще бъде. Давам безплатно идея- червени боклуци, сини боклуци, жълти боклуци, реформирани боклуци - боклуци всякакви! като се позадълбае в проблема, ще направи една чудесна класификация на видовете боклуци - материални и нематериални и, току виж,вземе да направи такова откритие,че да получи Нобелова награда за боклук или най-малкото,да го запишат в Рекордите на Гинес - България ще бъде прославена по целия свят!!! Изводът е :Пишете колкото се може повече и го превръщайте веднага в интелектуален боклук за благото на вашите деца - а пък, Западът си (не )знае работата!!!

27.06 2013 в 17:13

"..., министърката призна, че все още не е запозната в детайли с програмите."
Това ли ви е експертното правителство?
Тези ли ви плащат да защитавате платени форумни драскачи.
Засрамете се и напуснете България щом не ви е еня и се продавате родината за жълти стотинки!