Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Клисарова няма да спре скандалните програми по литература

Александра Маркарян 27 юни 2013 в 13:08 7974 19

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС

Образователната министърка Анелия Клисарова "замразява" обсъжданията на предложените учебни програми по всички предмети, включително скандалните по литература. Тя обаче няма да спре проектите. Те ще продължат да се обсъждат от началото на септември и след незнайно какви промени в тях и приемането на нов закон за средното образование ще бъдат одобрени.

Това обяви самата тя на нарочна пресконференция по повод скандала с предложеното отпадане на ключови произведения на Ботев, Вазов, Алеко Константинов, Дебелянов, Славейков, Яворов, както и "Хамлет" на Шекспир.

И днес, въпреки изминалото време от избухването на скандала и въпреки че самите програми са били качени на 17 юни на сайта на МОН, министърката призна, че все още не е запозната в детайли с програмите. Тя обаче и днес заяви готовност да наказва служители на МОН, участвали в разработването на проектите, които самата тя първоначално подкрепи. На въпроса защо ще наказва някого за изготвяне на проект за програма тя след известен размисъл отговори: "Защото не бях запозната с програмите, а не може да не бъда запозната при толкова важни промени".

"Аз разбрах само философията на програмите - че се предвиждат повече практически упражнения, повишаване на компетентностите, а не само на грамотността и казах "да, това е правилен подход и стратегия". Не бях запозната с конкретиката, не съм запозната и в момента с пълната конкретика по български език и литература", заяви тя.

По повод предложението за отпадане на ключови произведения тя заяви:

"Точно първият ми въпрос към експертите беше отпадат ли автори. Отговорът беше "не", попитах отпадат ли български класици - "не". Не знаех, че отпадат някои произведения от български класици или че има такава замяна (вероятно има предвид замяната на "Тютюн" с "Осъдени души" от Димитър Димов)- затова казах "да, философията е правилна и трябва да вървим в тази насока", каза още Клисарова.

Първия път, когато заявила подкрепата си за програмите, провокирана от журналистически въпроси, не била подготвена - в този момент трябвало да награждава ученици и била подготвена за "Кенгуруто" (част от името на състезанието, след което трябваше да награждава ученици в деня, когато бе попитана за пръв път от репортерите), а не и за отпадането на "Майце си" от Ботев и "Хамлет" на Шекспир.

Четирима експерти в МОН са участвали в разработването на разработването на проектите по литература и още 20 външни експерти - преподаватели във ВУЗ и учители. Не е ясно кой точно е предложил отпадането и как останалите са се съгласили.

Експертите са Евгения Костадинова, която е и директор на европейския проект, по който се правят новите учебни програми; Александър Трингов - началник на отдел и експертите по български език и литература и координатор на отчетните дейности по проекта; експертите по литература Милена Иванова и Красимира Александрова.

Сега те ще трябва да пишат обяснения до министърката, а дисциплинарен съвет да предложи наказаниято им на Клисарова, които да го разпише или не.

Един от експертите - Евгения Костадинова - днес защити отпадането на произведения:

"Вие (журналистите) сами сте отправяли остри критики, че съдържанието е претоварено. 100 произведения съдържа учебната програма, а има по-малко от 70 часа за изучаване. Не може да се изучава в задължителните часове всичко. Това не пречи на учителя, стъпвайки на основно произведение, да представи и друго. На Запад за година се изучават не повече от 3-4 за година. Не може учителите да препускат, те акцентират на началото на българската литература, почти никога не им стига време за последните творби".

По думите й тя, като директор, нямала отговорност да се изказва по съдържанието на програмите.

Така и не стана ясно например покрай кое "основно" произведение един учител би могъл да представи и "Хамлет".

От думите на Костадинова стана ясно, че програмите не са били обсъдени публично, а само в "професионална среда" по заповед на един от министрите на образованието през последните месеци.

"Имах резолюция за това", каза Костадинова, но замълча след въпроса на OFFNews чия е била тя. Неофициалната ни информация е, че заповедта за това е била на служебния министър Николай Милошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!