"Един министър на образованието не бива да лъже"

Александра Маркарян 24 юни 2013 в 09:41 15612 40

Милена Дамянова Снимка: БГНЕС, архив
Милена Дамянова Снимка: БГНЕС, архив

"Един министър на образованието и науката не бива да лъже! Поне той! Поне от уважение към учителите, към преподавателите от висшите училища и експертите, които заклеймява тези дни!"

Това написа зам.-министърът, отговарял за средното образование в кабинета на ГЕРБ Милена Дамянова в дневника си във Фейсбук. Тя коментира твърденията на Анелия Клисарова, че управленският екип на МОН по времето на ГЕРБ е похарчил 912 000 лева за новите учебни програми по литература и заплахите ù да уволни експертите и учителите, участвали в разработването им.

Промените в програмите по литература предизвикаха скандал, след като се разбра, че те предвиждат отпадането на ключови произведения от Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Димитър Димов, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков, Шекспир, Молиер.

Въпросните пари не са похарчени за въпросните програми по литература (за VII-XII клас) - те дори не са били утвърдени по времето на ГЕРБ, а след това, категорична е Дамянова. Тя уточнява и за какво са били похарчени те:

"С тези 912 000 лева европейски пари беше направено следното:

1. Бяха заплатени хонорари на близо 600 иновативни учители и преподавателите от висшите училища от цялата страна, които:

- създадоха единна система от индикатори за съответствие между стандартите за учебно съдържание и средствата за тяхното постигане (учебни програми, учебни помагала, учебници, квалификация на учители);

- разработиха проекти на усъвършенствани държавни образователни изисквания за учебно съдържание за задължителна подготовка от 1. до 7. клас по всички учебни предмети;

- създадоха нови ДОИ (държавни образователни изисквания) за учебно съдържание за общообразователната подготовка от 8. до 12. клас по всички учебни предмети;

- създадоха 15 проекта на ДОИ за профилирана подготовка (ХІ–ХІІ клас) по всички учебни предмети;

- разработиха 117 проекта на учебни програми за задължителна подготовка по всички учебни предмети от I до ХІІ клас, 72 проекта на нови учебни програми за профилирана подготовка (ХІ – ХІІ клас), както и 14 проекта на учебно-изпитни програми за ДЗИ (държавни зрелостни изпити) по профилиращите предмети.

2. Бяха проведени кръгли маси, обсъждания, работни срещи на учители и преподаватели от цялата страна".

Разработването на нови учебни програми бе част от мащабен 2-годишен проект, финансиран с общо 10 млн. лева от Европа, започнал действително по времето на ГЕРБ (през 2012 г.). Конкретните програми по литература (в VII-XII клас) обаче са били одобрени от МОН при управлението на служебното правителство, а въпросните близо 1 млн. лева са отишли за други дейности по проекта.

По времето на ГЕРБ бяха разработени, одобрени и представени пред учителите и медиите новите програми за I-VII клас. За VII не бяха включени програмите по български език и литература и история именно защото експертите в работните групи не успяха да постигнат съгласие по тях преди падането на кабинета на ГЕРБ. Решаващата дума за тях е имал екипът в МОН по време на служебния кабинет. Служебният зам.-министър на образованието Мариана Банчева призна по-късно в интервю, че лично тя е разписала отпадането на произведенията от програмата и че не съжалява за това.

Сключеният договор по въпросния проект ("За по-качествено образование") финансира актуализирането на 15 държавни образователни изисквания, изготвянето на 30 нови ДОИ, актуализирането на 66 учебни програми, създаването на 100 нови учебни програми, включването на 40 000 учители и оценители в обучения, въвеждането на новия пакет в 2000 училища сред 450 000 ученици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!