НЗОК решава в понеделник за лечението на Диана Борлакова

Вероника Шербанова 18 септември 2013 в 12:47 1976 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

В понеделник Надзорният съвет на Здравната каса ще реши дали лечението на Диана Борлакова ще се поеме от Касата или не. Това обясниха в сряда от НЗОК.

Вчера OFFNews публикува писмо на Диана Борлакова, която от 13 години се бори с рак на гърдата.

В писмото си Борлакова написа, че повече от 15 години заплаща максималната здравноосигурителна вноска. Въпреки това тя няма право да получи безплатно необходимото ù лекарство, а не може да си позволи да го плаща сама.

„Повече от половин година НЗОК забавя регулацията му, без каквито и да било обяснения, без какъвто и да било документиран аргумент. Звъня месеци наред и не мога да разбера как един медикамент може да бъде заплатен в рамките на дни след преминаване на всички административни процедури в останалите европейски страни, а в България това не може да се случи за месеци и дори години“, заяви Диана Борлакова.

От НЗОК обясниха пред „Дневник“, че са запознати със случая на Борлакова. Тя се нуждае от медикамента „Афинитор“, който е включен в Позитивния лекарствен списък и се отпуска за два вида рак, но не и за рак на гърдата. В това се състои и недомислицата, тъй като всичко, което трябва да се направи в случая, е да се впише допълнителната диагноза.

Материалът за разрешение на заплащането на „Афинитор“ е подготвен и ще бъде внесен за разглеждане в Надзорния съвет на Здравната каса в понеделник. Тогава ще стане ясно и дали това лечение ще се заплаща от НЗОК или не, обясниха от Касата.

Ако допълването на диагнозата бъде направено, от безплатно лечение ще могат да се възползват общо 50 пациенти, като за целта Касата ще трябва да заплати 730 000 лева за следващите два месеца.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews