Нови 70 милиона за кредитиране на общините за европроекти

09 октомври 2013 в 17:29 1936 0

Фонд ФЛАГ
Фонд ФЛАГ

Общините ще получат достъп до допълнителни 35 милиона евро нисколихвени кредити от фонда ФЛАГ за изпълнение на европейски проекти. Днес кабинетът одобри сключването на заемно споразумение за 35 млн. евро между фонда („Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ”) и Европейската банка за възстановяване и развитие.

От създаването си през 2007 г. Фонд ФЛАГ финансира широк диапазон от инфраструктурни проекти, вкл. в областта на енергийната ефективност, общинската инфраструктура, рехабилитацията на пътища и инвестиции в съоръжения за ВиК. Фондът е основният инструмент за финансиране на проекти, които се изпълняват със средства по линия на Евросъюза от общините в България. Заемът ще позволи разширяване на капацитета му за предоставяне на заеми на общините.

ФЛАГ има важна роля в изпълнението на общинските европроекти. Той е инструмент за кредитиране на общините за техния дял от съфинансирането на проектите по програмите „Регионално развитие”, „Околна среда”, „Развитие на селските райони”, „Трансгранично сътрудничество”, както и по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови