Quantcast

Новата ни анкета: Да се продава ли българска земя на чужденци?

Последна промяна на 18 октомври 2013 в 20:10 1610 37

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Предложеното от “Атака” удължаване с още седем години на забраната за продажба на земеделски земи на чужденци бе отхвърлено от парламентарната комисия по външна политика в сряда. Премиерът Орешарски заяви, че е малко вероятно забраната да бъде удължена.

Подписали сме договора си за присъединияване с ЕС през 2005 г. Поискали сме гратисен период, дали са ни, изтекъл е, коментира Орешарски. Земеделският министър Димитър Греков коментира пред журналисти, че не е толкова страшно, че от идната година чужденци ще могат да купуват земя. 

В новата ни анкета Ви питаме:

Да се продава ли българска земя на чужденци?

Възможните отговори са:

Да

Не. Никога

Още не. Забраната трябва да остане още известно време

Тя и сега се продава чрез фирма. Каква е разликата?

Не съм достатъчно информиран по темата, за да дам отговор

Анкетата се намира в дясната част на сайта. Очакваме Вашите отговори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2013 в 14:32

NE.NIKOGA...Българска земя НИКОГА не трябва да се продава на чужденци, дори да са български граждани!!!

23.10 2013 в 00:13

Поздравявам ви и ви подкрепям за позицията зад, която стоите! Вие сте истински български патриот, милеещ за родината ни. Българската земя не бива да се продава на чужденци, по скоро би трябвало да се подарява на българския народ и да се създават условия за обработването и стопанистването на тази земя. Истината е, че селата опустяват - те отидоха в София и в чужбина. Българските политици трябва да търсят начин да върнат хората към земята.

21.10 2013 в 15:54

Земя никога и за нищо на света не бива да се продава на чужденци, както впрочем и на лица с двойно гражданство. А тези тук, които защитават обратната кауза, най-вероятно са платени манипулатори. Не знам какво представляват такива същества, но те определено не са българи.

20.10 2013 в 23:45

Ana Valentinova
ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКАМЕ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ДА СЕ ПРОДАВА НА ЧУЖДЕНЦИ?

1. ЗАЩОТО ИНТЕРЕСЪТ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ Е ОГРОМЕН.
Въпреки говоренето по медиите колко непривлекателна стока е българската земя (защото е раздробена, защото е пустеща, защото...), до момента 10 000 000 дка от обработваемата земя е изкупена от чужденци – близо 1/3 от цялата плодородна земя на България (37 000 000 дка). Чужденецът прави фирма в България и купува каквото и колкото иска. И това се случва от 7 години с пълна сила.

2. ЗАЩОТО ЧУЖДЕНЕЦЪТ ИДВА, ЗА ДА РЕАЛИЗИРА БЪРЗА ПЕЧАЛБА.
Земята се изкупува, по 2 причини: за да се препродаде или отдаде под наем, или за да се засеят монокултури – зърнени и рапица основно, от които се реализират светкавични печалби без вложен значим труд.
Защо това е зле за България:
- създава се изкуствен пазар на земята, в който цените се диктуват от спекулантите, собствениците биват стимулирани да продават и земята се концентрира в ръцете на няколко индивида;
- 100 000 дка зърно се обработват само с 20-40 работници и много машини. Общината и нейните жители не са облагодетелствани. Печалбата се концентрира в собственика на земята. Съвсем друг е случаят с другите насаждения (череши, ябълки, домати, краставици, зеле и т.н.: необходима е солидна допълнителна обработка, в която са ангажирани много хора от местното население. Ефектът е силно положителен за целия район.
В добавка: един чужденец би дошъл в България заради евтината работна ръка. Не идва, за да плаща по-големи заплати от местния чорбаджия.

3. ЗАЩОТО ЗЕМЯТА Е ТЕРИТОРИЯ.
„Нали не мислите, че чужденецът ще я метне на гръб и ще я изнесе?“
Не мислим. Не е необходимо да я изнася.
Турци, китайци, израелци, араби, руснаци – най-големите групи с интерес към българската земя. Китай: 166 000 000 000 долара резерви (свободни пари) само за юли месец. Без да Ви затормозяваме със сметки – цялата обработваема земя на България струва 17 000 000 000 евро - по 1000 лв. на декар в най-оптимистичната прогноза. Китайците в движение я купуват, без да я усетят, дори. Същото важи за всички останали.
Имаш ли такава територия в България, ТИ ДИКТУВАШ УСЛОВИЯТА. СУВЕРЕНИТЕТЪТ НА ДЪРЖАВАТА ИЗЧЕЗВА. Тя става твоя.

4. ЗАЩОТО ЗЕМЯТА НЕ Е ПРОСТО ШЕПА ПРЪСТ ИЛИ ТОРБА С ПАРИ. ТЯ Е РОДИНА. РОДИНАТА НЕ СЕ ПРОДАВА.
Питайте българи в чужбина къде е родината им. Питайте Вашето дете коя е родината му.
Разпродадена, тя вече не е РОДИНА.

20.10 2013 в 13:15

Не! Да не се продава! И да излезем от този развратен ЕС с неговите морални "ценности", които даже пропагандират кръвосмешение! Твърдо НЕ!

20.10 2013 в 12:36

И още нещо по повод това, че ние сме се натискали да влезем в ЕС. Не, народа не се е натискал. Никой не е питал народа дали да влизаме, или не. Не е имало референдум. Това беше решение само на определен кръг политици, които за подобни сериозни решения, трябваше да се обърнат директно към народа, а не да решават сами. Шепа хора не са България и България не беше шепа хора. Но заради политиката на шепа хора, сега вече българският народ се превръща в шепа. Тази политика вече ни изтласква - младите бягат по чужбина, старите и тези в средна възраст, умират от бедност, глад и болести.

20.10 2013 в 12:12

Здравейте, г-н Димитров.
Вижте, чета доста коментари сходни с вашия. На пръв поглед наистина изглежда така, но на практика нещата стоят по следния начин:
Чужденци могат да купуват българска земя и сега, но само, ако имат регистрирана фирма в България. Земята след покупката принадлежи на фирмата, а не на самия чужденец като физическо лице.
Фирмата, поне формално, е българска, затова и земята, поне формално, си остава българска.
Когато обаче чужденецът като чужденец-физическо лице, а не българска фирма, купи земя, тогава тази земя, щом принадлежи на гражданин на чужда държава, вече не е земя на България. Данъците от произведеното върху нея отиват в чуждата държава, защото чуждият гражданин плаща тези данъци в собствената си държава. След като не е български гражданин защо да ги плаща в България?
И на практика земята, купена от чужденец вече чия е? Българска? Не. С всяко парче земя, което ще бъде изкупено от чужденец, ще се намалява територията на България, нали?
Достатъчно са само няколко хиляди богаташи, можещи да плащат, за да изкупят земята. Българина е беден. Заради препитанието си, той ще продава - парче по парче. Всъщност точно това се целеше - да обеднеят хората, за да са слаби, за да не могат да противодействат, за да са принудени да продават каквото имат. И България вече няма да е българска. Тя ще е заграбена без кръв, без войни, мирно, тихичко, кротичко и ще се е превърнала в чужда територия. На практика това ще бъде краят на България и на народа й! Клрай! После могат да си правят с нас всичко. Могат да ни избутат от собствената ни страна. И хората трябва да го осъзнаят - глобализацията няма да донесе добро за нацията ни. Както не донесе добро и през последните 23 години. Само обедняване на мнозинство, за сметка на обогатяване на малцинство!

20.10 2013 в 08:59

Понеже имам малко земя и искам да я продам, пиша за тези, които са ПРОТИВ.
По села и градове, по стълбове и дървета, там където може да се закрепи обява, има такава за "КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ", с телефони и всички подробности. Огледайте се и ще видите такава, където и да сте. (Аз специално говоря за Пловдив и областта, защото съм от село и уж земята тук е най-хубава и плодородна) Вземете адреса и телефона от обявата и се пробвайте като продавачи. Да, готови са веднага да Ви я ВЗЕМАТ! В момента ЗЕМЯ СЕ КУПУВА, но вижте цената, а тя (Чета по-горе, слушам фалшиви родолюбци, че е свещена, свята и всякакви бисери от този род) е по-евтина на квадрат от кутия вафли-трепач. Смешен плач от смешни хора! Да искам да продам, но не без пари на измамници, ментараджии и играчи, които ще си изперат парите, откраднати, пак от мен и вече имат имот, някъде извън България. Не ме интересува кой от къде е, каква вяра изповядва и какъв е цвета на кожата му! Аз искам да ПРОДАМ мото парче земя, не да го подаря!
ДО ВСИЧКИ КОИТО СА ПРОТИВ!!! Не слушайте тези, които продават и предават всеки ден България и нейните интереси! Те първи ще продадат моята земя, но след като я откраднат от мен.

20.10 2013 в 00:42

НЕ! Туриците продават ли си земята на българите. Това е някаква супер грешно разбрана демокрация от която можем само да си изпатим.
НЕ на продажба на земята и ДА на ОСТАВКА на предателите, които ни управляват!!!

19.10 2013 в 21:36

Ne iskam nito pra6inka ot balgarskata zemq da prinadleji na 4ujdenzi!
Ne.Nikoga.