НАП проверява Гугушева

Юлиан Христов 10 декември 2012 в 15:14 3937 2

Галя Гугушева
Галя Гугушева

Национална агенция за приходите (НАП) проверява имущественото състояние на кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Гугушева имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи. Проверката ще обхване и членове на нейното семейството. 

При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад.

Миналата седмица в парламентарната правна комисия беше получен сигнал срещу Гугушева, в който адвокатът от Пловдив Петър Ванев обвинява спецпрокурорката Гугушева в пране на пари от фирми, свързани със семейството ú. Той е депозирал дебела папка с документи.

В сигнала е записано, че има “основателни съмнения за връзки” на Гугушева “с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема”.

Ванев е посочил още, че докато Гугушева е била прокурор в Окръжна прокуратура София – 2006 – 2007 г., е създадена “истинска империя от фирми, формално регистрирани, или на името на сина й -Стефан Гугушев – тогава на 27 години”.

Миналата седмица кандидатката за конституционен съдия обясни, че е купила апартамент за сина си като взела кредит на майка си. Тя обясни, че е взела близо 200 хил. евро, като по нейно желание е оформен договор с погасителен план, главница и лихва. Апартаментът тя дарила на сина си, който от своя страна помогнал на майка си да изплати част от задължението.

По същия начин Гугушева купува жилище и на втория си син. В същото време единият от синовете, който вече е получил апартамент от майка си, дарява от своя страна на прокурорката жилище от 65 кв. м. в столичния кв. „Гео Милев“.

Гугушева обясни, че няма нищо объркващо в провеждането на сделките по този начин. Според нея пътят на парите, от тегленето на кредита до изплащането му, може да се проследи, защото всичко е ставало по банков път.

„Не ми е задаван въпросът. Ако някой ме беше попитал, щях да обясня“, каза прокурорката в отговор на въпрос защо не е обяснила как е придобила имотите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!