Сигнал в парламента и срещу Гугушева

07 декември 2012 в 09:10 2312 3

Галя Гугушева и лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС
Галя Гугушева и лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС

В парламентарната правна комисия е депозиран сигнал срещу кандидата за член на Конституционния съд Галя Гугушева.

Тя беше предложена от СДС и отцепници от "Атака" след проваления избор на компрометираната Венета Марковска.

Подател на сигнала е адвокатът от Пловдив Петър Ванев. Той обвинява Гугушева в пране на пари от фирми, свързани със семейството ú. Той е депозирал дебела папка с документи.

В сигнала е записано, че има "основателни съмнения за връзки" на Гугушева "с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема".

Ванев е посочил още, че докато Гугушева е била прокурор в Окръжна прокуратура София - 2006 - 2007 г., е създадена "истинска империя от фирми, формално регистрирани, или на името на сина й -Стефан Гугушев - тогава на 27 години".

Шефът на парламентарната правната комисия Искра Фидосова обяви за вестник "Сега", че са изпратили писма до Висшия съдебен съвет и инспектората му, с които настояват сигналът да бъде проверен. 

Фидосова беше тази, която при изслушването на Венета Марковска в средата на октомври не позволи обсъждане на постъпил сигнал срещу кандидата, от което започна и скандалът около нейната кандидатура. 

Ванев твърди, че един от синовете на Гугушева - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури. Той дава за пример фирмата "Лигъл партнърс" ЕООД, собственост на майката на Гугушева - Тотка Ахчийска.

В сигнала се твърди, че не е ясно какъв е произходът на средствата на "Лигъл партнърс", нито откъде идват 1.9 млн. лв. за увеличение капитала му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!