Нова алтернатива: Борисов да провери как са платени „Пантер“-ите

Юлиан Христов 13 юни 2013 в 16:20 2443 0

Хеликоптер AS565 MB Panther на авиошоуто Бурже, юни 2009 г. Снимка: pan.bg
Хеликоптер AS565 MB Panther на авиошоуто Бурже, юни 2009 г. Снимка: pan.bg

Бившият премиер Бойко Борисов да отговори защо не направи проверка за това как са платени хеликоптерите „Пантер“ от военния му министър Аню Ангелов.

Това се казва в позиция, разпространена от партия „Нова алтернатива“, във връзка с коментарите на експремиера за анкетната комисия за „Авиоотряд 28“. Борисов и депутатите от ГЕРБ, които са членове на комисията, настояваха да се разшири обхватът на проверката на комисията и тя да разгледа и това как и защо са купени военните хеликоптери "Кугар" и двата правителствени самолета "Еърбъс". 

От партията на Николай Цонев припомнят, че бившият военен министър Аню Ангелов е разследван от прокуратурата именно за сделката с "Пантер"-ите. В края на миналата година „Нова алтернатива“ сезира прокуратурата за нарушаване на финансовата дисциплина и разпоредбите на Закона за държавния бюджет за 2011 година. Според тях Ангелов е пренасочил средства от икономии във Фонд „Работна заплата“ за 2011 г. за покриване на част от стойността на хеликоптерите „Пантер“. Отклонените средства, които били предназначени за изплащане на възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност, са разплатени за хеликоптерите, без за това да е имало дори нормативен акт Министерски съвет. Освен това направените капиталови разходи по финансово задължение, което е трябвало да бъде погасено през 2012 година.

„Народният представител от ГЕРБ Бойко Борисов, типично в своя свръх емоционален стил, се възмути от анкетна комисия „Авиоотряд 28“, която „20 дни вече се занимават само с отряд 28, не искат обаче в тази анкетна комисия да вкараме и как са купени „Кугър"-ите, за колко пари, двата Еърбъса, за колко са купени и защо. Бившият премиер да отговори защо не направи анкетна комисия по време на своя мандат, която да извърши проверка на незаконосъобразните плащания, които бяха направени със заповед на Аню Ангелов, министър от кабинета на ГЕРБ. Не е правилно да се харчат държавни пари за погасяване на разходи, преди да са станали изискуеми, но това не попречи на бившото ръководство на Министерство на отбраната да лиши военнослужещите от полагащите им се средства“, се казва в позицията на партията, от където очакват развитие по разследването в прокуратурата по този случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови