Шефът на Авиоотряд 28 подаде оставка, полетът на "Бистришките тигри" на прокурор

12 юни 2013 в 14:06 3269 0

Пенчо Пенчев
Пенчо Пенчев

Генералният директор на правителствения Авиоотряд 28 капитан Пенчо Пенчев е подал молба за пенсиониране вчера.

59-годишният кап. Пенчев отказа да уточни мотивите си. Каза само, че в момента е в отпуск.

Оставката е приета, заяви след правителственото заседание премиерът Пламен Орешарски.

Оставката идва в разгара на скандалите, свързани с разпорежданите от бившите управляващи от ГЕРБ полети.

Временно на директорския пост ще застане сегашният зам.-директор на отряда Ангел Балджиев

Капитан Пенчо Пенчев е генерален директор на "Правителствения авиоотряд 28" от края на 2009 година.

Заради воаяжите на властта бе създадена и парламентарна анкетна комисия, чието първо заседание беше днес. Председателят й - депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, обяви, че смята да предаде всички документи по случая с полетите на отбора "Бистришките тигри" на главния прокурор. Футболистите от отбора на бившия премиер Бойко Борисов заедно с отбора на Етрополе - Чавдар, летяха с правителствения Еърбъс за футболна среща във Варна. 

Според Лаков в конкретния случай има поне три нарушения: отборът е летял без да е част от правителствена делегация, няма списък с хората, които са били на борда на самолета, а заявката за полета е разписана три дена по-късно. Парламентарната комисия ще има за задача да изиска всички нормативни документи, които регламентират работата на Авиоотряд 28. Повече от 20 институции ще трябва да отговорят на въпроси на депутатите, свързани с дейността на авиоотряда. Сред тях са двата футболни отбора и Българският футболен съюз (БФС). Комисията ще иска да се запознае подробно с дестинациите и списъците с хора, които са превозвани с правителствените самолети. Подобен отчет ще трябва да бъде направен и от Военното министерство. Според Лаков именно заради полетите на властта в момента само един от военните хеликоптери "Кугар" лети. Останалите са на земята, защото трябва да минат задължителния преглед след навъртени по 500 часа полети.

Депутатите от ГЕРБ в комисията - Владислав Горанов и Ивайло Московски, поискаха комисията да направи ревизия и на предходния период, преди правителството на ГЕРБ. Така, според тях, ще се направи обективно сравнение за това кой колко е летял и какви пари е изхарчил. Правомощията на комисията са да разгледа само периода 2009-2013 година и това е станало с решение на парламента, което не може да бъде променено, коментира Венцислав Лаков. Той  обаче предложи на двамата бивши министри да оправят свои парламентарни питания по тези въпроси, извън рамките на комисията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови