Нов протест в защита на Морската градина

Последна промяна на 22 юли 2012 в 15:47 2376 2

Протест пред община Варна заради плана за застрояване на Морската градина. Снимка: БГНЕС
Протест пред община Варна заради плана за застрояване на Морската градина. Снимка: БГНЕС

В понеделник от 18.30 ч. пред сградата на община Варна ще бъде организиран протест в защита на Морската градина във Варна, съобщи днес арх. Калина Павлова.

Тя обяви това на пресконференция, организирани от неправителствени екоорганизации във Варна. "Нашето първо предложение е да се очертаят такива граници на Морската градина, при които в най-голяма степен да бъде защитен трайно общественият интерес", уточни Павлова.

Според екоорганизациите Морската градина трябва да се простира от Златни пясъци до морето и от вълнолома до спирка "Почивка".

Те настояват още на сайта на община Варна да бъдат качени всички проекти и издадените разрешителни за строеж в Морската градина, одобрени след 1990 г., за да може обществеността да прецени дали те са законни.

Защитниците на Морската градина предлагат още забрана за достъпа на автомобили до градината с изключение на безплатен автомобилен достъп до плажа по крайбрежната алея и ясно очертани зони, д които колите да имат достъп. 

"Искаме среща веднага с премиера Бойко Борисов, за да чуем най-сетне неговото становище", се казва в публикувания призив за протеста в понеделник. Записано е още, че областният управител на Варненска област Данчо Симеонов тайно е узаконил подкопаването на част от крайбрежния скат.

Неправителствените организации настояват "незабавно да се възстанови крайбрежният скат и отнетата паркова площ и да се залеси отново с едроразмерна дървесна растителност".

Еколозите все още не са убедени във факта, че Морската градина е спасена от застрояване, въпреки че в началото на месеца варненският общински съвет прие коригиран Общ устройствен план, който предвижда пълна забрана за строеж върху територията на градината.

Промените в плана се случиха след масови протести във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2012 в 17:58

Пълен точен текст .
***
Да защитим цялата Морска градина!
Варна може, България може !


Елате на протест на 23-ти юли, понеделник

в 18:30ч. пред Община Варна.

и в 18:00ч. на пл. "Княз Александър I" в София,
между Министерски съвет и Президентството

Носете плакати и цветя. Да покажем, че ще отстояваме правата си смело, упорито и спокойно!

Нека искаме открито реални неща.

Протестите са по случай навършването на три години от първата протестна декларация от граждани и граждански организации до премиера и Главния прокурор за пълна ревизия на извършената продажба на крайбрежната зона на Варна в Морската градина.

За съжаление тези три години не стигнаха на институциите да се справят с казуса. Автомобили шарят безпрепятствено из целия парк. Министерството на регионалното развитие и благоустройството още търси проведената от самото него проверка и не може да я представи пред обществото. Прокуратурата не е разгледала нито един от подадените й от нас сигнали за нарушения. Областният управител, кметът и Общинският съвет на Варна дори искат да изключат крайбрежната територия от Морската градина, оправдавайки се с централната власт. Бойко Борисов обаче продължава да мълчи по този въпрос. Всъщност на 16.07.2012 г. Бойко Борисов чрез администрацията на Министерски съвет назначи 4 нови проверки, 2 от които следва да се извършат съответно от областния управител и кмета на Варна, и сега чакаме с нетърпение те да потърсят гражданските организации, за да им съдействаме с наличните документи и аргументи.

Ето защо, за да помогнем на приличащите на изпаднали в нокдаун институции да се ориентират, на протеста ще отправим и следните конкретни искания:

1. Искаме да бъдат възстановени официално границите на цялата Морска градина - от булеварда до морето и от вълнолома до Почивка.
Това означава Общински съвет - Варна да гласува решение цялата крайбрежна територия - скатът, алеята и плажът, да си останат неразделна част от Морската градина.
Ако кметът и Общинският съвет не са съгласни, ще поискаме местен референдум по този изключително важен въпрос.

2. Искаме среща с премиера Бойко Борисов, за да се убедим, че е запознат с нарушенията при продажбата на крайбрежната зона на Морската градина и да чуем най-сетне неговото становище.

3. Незабавно да се възстанови крайбрежният скат и отнетата паркова площ от него чрез връщане на отнетата земна маса и залесяването му отново с едроразмерна дървесна растителност.

4. Пълна забрана на достъпа на МПС в Морската градина, безплатен автомобилен достъп да има до плажа по крайбрежната алея в отсечката от Почивка до Втора буна.
Ако кметът и Общинският съвет не са съгласни с безплатния автомобилен достъп само до Втора буна, искаме местен референдум по този въпрос - дали и до къде точно да е достъпът.

5. Незабавна ревизия на всички строежи в Морската градина и публичност на техните проекти и разрешителни за строеж. Обектите на Крайбрежната алея да са само спортни и атракционни, без хотели, офис сгради, жилища или казина, и да са с параметри съгласно сега действащия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие (плътност 20%, кинт 0,5 и височина 7,5м).

6. Кметът да осигури незабавно изготвяне и приемане на регистър на съществуващите зелени площи както на територията на Морската градина, така и на територията на цялата община.

22.07 2012 в 17:56

В съобщението за протеста - Никъде не се говори за Морска Градина до Златни Пясъци, а до Почивка (разликата е 10 - 20 километра. За достъпа с автомобили - да е до втора буна.
 
X