Нов протест в защита на Морската градина

22 юли 2012 в 15:47 2892 2

Протест пред община Варна заради плана за застрояване на Морската градина. Снимка: БГНЕС
Протест пред община Варна заради плана за застрояване на Морската градина. Снимка: БГНЕС

В понеделник от 18.30 ч. пред сградата на община Варна ще бъде организиран протест в защита на Морската градина във Варна, съобщи днес арх. Калина Павлова.

Тя обяви това на пресконференция, организирани от неправителствени екоорганизации във Варна. "Нашето първо предложение е да се очертаят такива граници на Морската градина, при които в най-голяма степен да бъде защитен трайно общественият интерес", уточни Павлова.

Според екоорганизациите Морската градина трябва да се простира от Златни пясъци до морето и от вълнолома до спирка "Почивка".

Те настояват още на сайта на община Варна да бъдат качени всички проекти и издадените разрешителни за строеж в Морската градина, одобрени след 1990 г., за да може обществеността да прецени дали те са законни.

Защитниците на Морската градина предлагат още забрана за достъпа на автомобили до градината с изключение на безплатен автомобилен достъп до плажа по крайбрежната алея и ясно очертани зони, д които колите да имат достъп. 

"Искаме среща веднага с премиера Бойко Борисов, за да чуем най-сетне неговото становище", се казва в публикувания призив за протеста в понеделник. Записано е още, че областният управител на Варненска област Данчо Симеонов тайно е узаконил подкопаването на част от крайбрежния скат.

Неправителствените организации настояват "незабавно да се възстанови крайбрежният скат и отнетата паркова площ и да се залеси отново с едроразмерна дървесна растителност".

Еколозите все още не са убедени във факта, че Морската градина е спасена от застрояване, въпреки че в началото на месеца варненският общински съвет прие коригиран Общ устройствен план, който предвижда пълна забрана за строеж върху територията на градината.

Промените в плана се случиха след масови протести във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!