Нов подход при обучението на децата с увреждания в училище

Последна промяна на 11 септември 2013 в 13:23 2351 1

Парламент Снимка: БГНЕС
Парламент Снимка: БГНЕС

Децата с увреждания ще могат да се обучават в комбинирана форма. Това предвиждат промени в Закона за народната просвета, приети на първо четене от парламента днес.

Това означава, че те ще имат както присъствани часове в клас, така и индивидуални занятия по един или няколко учебни предмета.

Комбинираната форма на обучение "ще позволи на учениците с различни особености в развитието и дефицит на внимание, в определени часове, да бъдат в клас с останалите ученици. Това би спомогнало за тяхната социализация и би предотвратило тяхната сегрегация", пишат вносителите на проекта - депутат от "Коалиция за България".

По данни на НСИ през изминалата учебна година интегрирано са се обучавали приблизително 13 хиляди ученици със специални образователни потребности. Част от тези деца са с комуникативни нарушения или с разстройства от изключително широкия аутистичен спектър. Много от тях са с интелектуален потенциал в рамките на нормата, но имат индивидуални потребности, поради техния специфичен стил на мислене и възприемане на околния свят. Понякога те са с хиперкинетично поведение и трудно се справят в груповата форма на обучение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2013 в 16:25

Че това се практикува не от вчера и днес. Странно, че не е било узаконено.