Николай се появи на заседание в Синода

Борислава Бибиновска 21 януари 2013 в 19:16 1389 0

Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Митрополит Николай се присъедини към останалите духовници на днешното заседание на Светия Синод. На заседанието бяха преразгледани резултатите от проведените на 13 януари избори за църковни делегати от епархиите за Патриаршеския събор на 24 февруари.

Това съобщи пред медиите Американският митрополит Йосиф.

Той изрази удовлетворението си, че Николай е присъствал на заседанието и е бил активен при дискусиите.

Пловдивският митрополит Николай отказа да вземе участие в заседанията на Светия синод след смъртта на патриарх Максим на 6 ноември. Първоначално той се обяви против избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Синода, обявявайки го за неканоничен и противоуставен. Николай беше и против назначаването на Кирил за Софийски митрополит. Пловдивският владика бойкотира заседанията на висшия клир, заявявайки, че се отдава на 40-дневен траур.

Днес Светият Синод трябваше да обсъди казуса защо документацията за избора на епархийски делегати от Пловдивска и Великотърновска митрополия е била адресирана пряко до Светия синод, а не  до наместник-председателя на Светия синод Варненския митрополит Кирил, както изисква протоколът.

Митрополит Йосиф, който е и председател на подготовката за Патриаршеския събор, заяви, че документацията на останалите епархии у нас и в чужбина е приета и изборът за делегати е одобрен.

В петък пък от Синода оповестиха също, че касиране на изборите няма да има въпреки възраженията на някои духовници от Сливенска и Шуменска епархия.

Очаква се утре всички резултати от изборите за делегати да бъдат официално оповестени.

В предстоящите заседания на висшите духовници вероятно ще се обсъжда и точната дата, на която ще се гласува за тримата митрополити-кандидати за патриарх.

Митрополит Йосиф вече обясни, че тримата кандидати ще бъдат определени с таен вот.

Крайният срок за оповестяване на техните имена пък е 17 февруари, седмица преди самия Патриаршеския събор.

Нито един митрополит до този момент не е заявил писмено, че оттегля кандидатурата си.

Митрополит Йосиф и Сливенският владика Йоаникий обаче неофициално обявиха, че ще се оттеглят от надпреварата, защото не се смятат за достойни.

Според Устава на Българската православна църква обаче никой митрополит няма право сам да се откаже от кандидатурата си за патриарх. Той може да направи отвод, който обаче подлежи на гласуване от останалите митрополити, уточни митрополит Йосиф.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови