Църквата излъчва делегати за избора на патриарх

Последна промяна на 13 януари 2013 в 09:11 1353 1

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Българската православна църква ще проведе днес епархийски избори на представителни делегати за Патриаршеския избирателен църковен събор на 24 февруари. Това се посочва в изявление на Светия синод, публикувано на официалната електронна страница на БПЦ.

Съборът беше свикан след смъртта на патриарх Максим, който почина на 6 ноември 2012 година. Изборът на патриарх трябва да стане в неделен ден в срок до 4 месеца след кончината. Светият синод определи 24 февруари като последната приемлива дата за провеждане на патриаршески събор. 

В патриаршеския събор ще се включат по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, и десет делегати от Софийската епархия – шестима клирици и четирима миряни. 

Епархийските центрове в страната определят общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора на Български патриарх. Заедно с тях в избора на нов глава на Българската православна църква ще участват и всички архиереи на БПЦ (в момента 14 митрополити и 19 епископи), по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски; по един монах и една монахиня от всяка епархия и по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.

На 24 февруари всички патриаршески избиратели ще участват в литургия в храм-паметника "Св. Алeксандър Невски". След това по предварителен план членовете на избирателното бюро ще бъдат избрани в салона на БАН с явно гласуване от страна на всички участници. После делегатите в събора ще се отправят към Синодната палата, където избирателното бюро, оглавявано от наместник-председателя на Св. Синод, ще координира същинското гласуване и преброяването на гласовете, дадени за избиране на новия ни църковен първопредстоятел. 

След откриване на заседанието наместник-председателят обявява имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, избрани от Светия Синод, и приканва членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор да изберат с тайно гласоподаване един от тримата. Гласоподават всички присъстващи членове на избирателния събор. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по ал. 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря. За извършения избор се съставя Акт, който се вписва в кондиката на Светия Синод и се подписва от избирателното бюро и членовете на Събора, след което наместник-председателят закрива Патриаршеския избирателен църковен събор. Екземпляр от Акта се предоставя на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит. Светият Синод отслужва благодарствен молебен и извършва интронизацията на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит, който поема правомощията, свързани със званието му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2013 в 12:32

В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност, нито един от тях не е чекист. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньiй Безопасности. Т.е. целият Свети Синод се състои от чекисти. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския синод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.
====
Пази Боже България от митрополити-ченгета-педофил-комунисти(гербери) !