Николай няма да се бори за патриаршеския престол

Последна промяна на 13 януари 2013 в 20:07 894 4

Митрополит Николай. Снимка: Сергей Антонов
Митрополит Николай. Снимка: Сергей Антонов

Пловдивският митрополит Николай обяви официално, че няма да се кандидатира за патриарх.

Той обяви това след проведения днес епархийски избори за делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор.

„Абсолютно ми е необяснимо, защо продължават спекулациите за това дали е възможно определени уставни ограничения за избора на патриарх да отпаднат?

Ограниченията не бива да бъдат нарушавани, и никой в църквата не желае те да бъдат отменяни. Уставът е казал ясно кой не може да бъде избираем, а Пловдивският митрополит Николай не може", коментира дядо Николай след вота в Пловдив.

Той обяви още, че бъдещият патриарх не бива да е авторитарен и вероотстъпник и призова митрополитите, които имат право да бъдат избрани.

По думите му ще има опити за манипулиране на вота.

Избраните днес делегати ще трябва да изберат на 24 февруари нов патриарх от трима достойни кандидати.

15 епархии трябва да излъчат 80 делегати. Най-много са от софийската митрополия - 10 делегати.

Седмица преди събора, на който ще бъде избран нов патриарх - на 17 февруари, Светият синод трябва да обяви имената на тримата кандидати за нов патриарх.

Временният патриарх (наместник-председател) митрополит Кирил ще прикани делегатите да изберат един от тях с тайно гласуване.

Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на избирателите, се обявява за канонично избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Ако няма мнозинство, изборът се повтаря, като се гласува за двамата събрали най-много гласове.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2013 в 20:25

Парашутираният от агентурата за безблагодатен фюрер на пловдивската МУТРОполия Никола Методиев да иде да побългари, обновЛи и вразумЛи изостаналите македонци, които будали милеят за светините си и даже благоговеят, (а може би дори и ВЯРВАТ в православието) ето виж:
http://www.youtube.com/watch?v=e-Jt_69-Slc
За войнствуващата му простащина някои го възхваляват колко бил напредничав, колко деятелен = мерси, да пази господ от пакостни активисти.
Малка Македонийка сложи в малкото си джобче Града (хем ДРЕВЕН, хем ВЕЧЕН) - ама в най-малкото джобче...

16.01 2013 в 23:59

НЕ. Нямаме ИЗБОР. А “избирателите” като са НЕлегитимни -щом са противоканонично НАЗНАЧЕНИ от диктатурата на пролетариата на катедрите ни; подкрепени сега от техните платени “вцърковени" угодници с членска значка под ревера- това означава че целият избор е невалиден за повечето българи. И без Патрика можахме да изкараме трийсетина години, случвало се е (след екзарх Йосиф до екзарх Стефан).
Църквата Е БИЛА, Е И ЩЕ ПРЕБЪДЕ. Като схванат "духовниците" какво им е призванието и че ПАСТВОТО не пасе трева; като отминат към Историята и Линколнът, и Ролексът, тогава епископите и Народът ще се съберат и посочат достоен водач, а не ментета.
Нали МУТРОполитите са уж монаси, главни “отшелници”, над суетни светски агитки, архонти и техните баронеси; над готвачки, масажистки, шофьорчета и биячета = нека да идат добросъвестно и доброволно в опустелите чалгасали манастири на размисъл, покаяние и нестяжание, докато се вразумят. Църквата не е място за бизнес менаджери и за търговийки, според Спасителя.

14.01 2013 в 10:13

А какъв медиен шум имаше около него...

Пичове, както Църквата не трябва да се бърка в светските дейности (напр. образованието на децата), така и вие (светските медии) не трябва да се бъркате в църковните дела.

13.01 2013 в 20:35

Ако в Google напишите „Линкълн” ще излезе много повече информация за подвизите на наместник-председателя на „Светия” Синод и много по-малко информация за шестнадесетият президент на САЩ. Същото се получава ако напишите "Ковачев" или "Владислав". Горките Абрахам и Ягело(Варненчик) - леле колко са непознати в Google, за разлика от Кирчо милиционера, дето надмина Гогов и Газдов по известност . . .