Николай и Григорий пак бойкотират Кирил

Последна промяна на 18 януари 2013 в 17:15 1254 0

Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Резултатите от проведените на 13 януари избори за църковни делегати от епархиите на Пловдив и Велико Търново за предстоящия Патриаршески събор ще бъдат преразгледани отново.

Това съобщи днес митрополит Йосиф, председател на подготовката за Патриаршеския събор, който ще се състои на 24 февруари.

Причината е, че изпратената от митрополитите Николай и Григорий документация не е била адресирана до наместник-председателя на Светия синод Варненския митрополит Кирил, а директно до Светия синод.

В понеделник владиците отново ще заседават, за да обсъдят казуса защо митрополитите на Пловдивска и Великотърновска митрополия са допуснали тази неточност и кореспонденцията на двете митрополии не е била отправена пряко към наместник-председателя Кирил, както изисква протоколът.

В понеделник ще бъдат преразгледани и резултатите от изборите за делегати от Силистра и от Западноевропейската епархия.

От Силистренска епархия преписката още не е предадена, а при Западноевропейката са установени пропуски в документацията.

Междувременно Американският и австралийски митрополит Йосиф обяви, че няма да има касиране на изборите за делегати.

Отхвърлена е жалбата на отец Петър Стоименов от Самоковската епархия, който твърди, че изборите за делегати в Софийска епархия са били манипулирани.

Митрополит Йосиф обясни, че отец Петър няма право да подава жалба или да иска касиране на изборите, защото самият той не е бил член на избирателната комисия за делегати.

Отвореното писмо от Шуменска епархия също е било преразгледано. От Синода обаче са сметнали и двете жалби за несъстоятелни и неуместни.

На 13 януари всички епархийски центрове гласуваха за делегати, които да участват в предстоящия Патриаршески събор.

Повод за недоволство по-рано през седмицата стана списъкът с кандидати на митрополит Кирил, който след смъртта на патриарх Максим оглави Софийската епархия.

Според духовниците, натоварени с избора на делегати от Софийската епархия, предложената от владиката листа съдържа имена на лица, които са неразпознаваеми и не се славят сред църковните среди като ревностни миряни.

Архиереите не бяха съгласни и с това, че липсват и имена на хора от духовните околии.

След проведени четири тура в Софийска епархия изборът за делегати все пак беше одобрен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови