Народът да може да уволнява депутати, предлага сдружение

16 декември 2012 в 15:53 1941 4

Урна. Снимка: БГНЕС
Урна. Снимка: БГНЕС

Подписка за референдум за правото да се отзовават депутати, общински съветници и кметове започват от гражданското движение „Модерна България“. Това обяви социологът Венелин Стойчев от Софийския университет пред националното радио.

Представителят на организацията заяви, че амбицията й е да събере задължителните за свикване на националното допитване 500 000 подписа, за да поиска провеждане на референдума заедно с парламентарните избори догодина.

„Важно е, да бъде много добре прецизиран този въпрос, защото знаете, че има различни подводни камъни. От една страна, самата идея да бъдат отзовавани народни представители, общински съветници и кметове, е популярна идея и е възможно много хора, търсейки някаква форма на реванш да се опитват да се възползват от това нещо, и да кажат колко е важно да бъде направено. Трябва да се внимава, защото един такъв механизъм може да е нож с две остриета“, каза Стойчев. 

Инициативата цели да се въведе законов механизъм за граждански контрол над властта, а не за политическа саморазправа, подчерта социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови