Увеличаването на майчинските няма да стимулира раждаемостта

Николаос Цитиридис 23 март 2013 в 12:18 3399 13

Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС

Размерът на майчинските надбавки няма да има въздействие върху раждаемостта, според вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова.

За увеличение на обезщетенията за майчинство може да се говори, ако се съкрати срокът за изплащане.

България е с най-дълъг срок за изплащане на майчински. "Две годни откъсване от пазара на труда води до абсолютна деквалификация, каза Костадинова пред Дарик.

Тя допълни, че служебното правителство не може да вземе решение по този случай. Според нея, това е дългосрочен проблем и няма как да се реши за два месеца от правителството на Марин Райков.

Вицепремиерът съобщи още, че от следващата седмица правителството започва да разработва механизъм за определяне на минимална работа заплата. В момента такъв няма, което води до несигурност. Според нея, това е по-важно от автоматичното увеличаване на размера на това заплащане, за което настояват синдикатите.

Костадинова коментира и изказването на премиера Райков, който призова бизнеса да подаде ръка на хората в нужда. Социалният министър каза, че държавата може да помогне на бизнеса с идеи за това в какво може да се фокусира тази солидарност. В момента се работело по няколко такива идеи.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!