МЗ започва проверка на дом за сираци заради сигнал за нарушения

Вероника Шербанова 09 август 2013 в 13:04 2347 0

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Здравното министерство започва проверка на дома за медико-социални грижи „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в София след сигнал за нарушения. Това съобщиха в петък от министерството.

Повод за проверката е писмо, изпратено до здравния министър Таня Андреева, председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева и Националния омбудсман Константин Пенчев.

В писмото се съобщава за драстични пропуски в качеството на медицинската дейност и при воденето на медицинската документация, неспазване на законови изисквания, свързани с изписване на лекарства и използване на ваучери, както и при закупуване на работно облекло и доставка на хранителни продукти.

Авторите на писмото сигнализират още за финансови нарушения при извършване на ремонтни дейности, посочват от здравното министерство.

Преди дни Българският хелзинкски комитет и коалиция „Детство 2025“ се обявиха против повторното назначаване на Маргарита Джурелова на поста директор на дома за деца до 3-годишна възраст, тъй като името й се свързва със сериозни нарушения в дома.

Джурелова е пенсионирана през 2011 година след проверки на Държавната агенция за закрила на детето, които показват лоша организация, липса на качествен контрол в дома и неадекватна грижа за децата.

Проверките идват след редица инциденти с деца по времето, в което Джурелова е директор. През 2003 година се налага ръката на дете от дома за медико-социални грижи да бъде ампутирана, тъй като е било вързано за леглото и ръката му е некротизирала. През 2011 г. пък дете от дома е прието в „Пирогов“ с 25% изгаряния, след като било изкъпано с вряла вода.

Въпреки това Джурелова се явява на конкурса за директор на дома и го печели. Все още не е ясно дали назначението й вече е факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!