БХК се обяви против назначаването на директор на дом за сираци

Вероника Шербанова 07 август 2013 в 14:46 2592 4

Дете.
Дете.

Българският хелзинкски комитет се обяви против повторното назначаване на бившия директор на дома за медико-социални грижи „Св. Иван Рилски“ в София д-р Маргарита Джурелова след отстраняването ù от поста заради поредица от инциденти.

През годините, когато е била директор на детския дом, д-р Джурелова не е показала необходимите знания и умения в специализираната грижа за децата. Проверките на Държавната агенция за закрила на детето също са констатирали многократно нарушения, свързани с качеството на грижа за децата в дома, обясняват от БХК.

През 2003 година се налага ръката на дете от дома за медико-социални грижи да бъде ампутирана, тъй като е било вързано за леглото и ръката му е некротизирала. На директора Маргарита Джурелова е наложена глоба, а две санитарки и една медицинска сестра са уволнени, а няколко години по-късно са признати за невинни за случилото се.

През 2011 г. пък дете от дома е прието в „Пирогов“ с 25% изгаряния, след като било изкъпано с вряла вода.

След обществена реакция Държавната агенция за защита на детето извършва поредица от проверки, които показват лоша организация и липса на контрол в дома, както и неадекватна грижа за децата.

Изпратен е сигнал до прокуратурата и е направена препоръка за уволнението на Джурелова. В крайна сметка тя е пенсионирана.

Въпреки че името ù се свързва със сериозни нарушения, Маргарита Джурелова се явява на конкурса за директор на дома за деца до 3-годишна възраст, който е обявен през май, и го печели.

Все още не е ясно дали заповедта за назначаването на Джурелова за директор на дома е факт, не е ясно и защо старата директорка е класирана на първо място.

Правозащитната организация е изпратила писмо до здравния министър д-р Таня Андреева с искане за информация за назначението.

Против назначаването на старата нова директорка се обяви и коалиция „Детство 2025“, в която участват над 150 неправителствени организации в сферата на детските права. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!