МВР се заема с изборите, зам.-министър Вучков напусна

Юлиан Христов 13 март 2013 в 13:52 2173 3

церемония по предаване на властта от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на новоназначения служебен министър Петя Първанова. Снимка: БГНЕС
церемония по предаване на властта от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на новоназначения служебен министър Петя Първанова. Снимка: БГНЕС

От първите си минути като министър на вътрешните работи обещавам, че ще работя за това България да гарантира едни прозрачни и честни избори без сътресения.

Това каза пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова, след като пое поста от предшественика си Цветан Цветанов.

Служебният вътрешен министър посочи, че още през следващата седмица, ще се срещне и с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на ДАНС Константин Казаков, за да бъдат обсъдени мерките за гарантиране на спокойното протичане на изборите.

„Ще работя още и за запазване стабилността на институциите, както и на диалога с европейските и чуждите партньори”, каза Първанова и добави, че в рамките на своето управление, ще бъде открита към медиите. 

Първанова каза, че няма да прави структурни промени в министерството, с цел да се не се прекъсва работата по стартирали процеси като разработки и разследвания например. Тя заяви, че ще предложи на двамата заместници на Цветанов Веселин Вучков и Димитър Георгиев да останат в екипа й. Цветан Цветанов обаче каза, че Вучков е депозирал оставката си и смята да се заеме с преподавателска работа. Според ексвътрешния министър, Вучков е изчерпал функциите си като зам.-министър, тъй като той отговаряше предимно за законодателната дейност. 

Първанова пък обясни, че не знае кой я е предложил за поста, но е била поканена от президента Росен Плевнелиев.  

На раздяла с медиите Цветанов помоли да има "допустимост в това, което се пише" от медиите и церемонията да не бъде описвана като шоу. С началните си думи към служителите на МВР той обясни, че ведомството никога не е било политизирано и даде съвети как администрацията да се предпази от политиците. "Недейте да обръщате внимание на лявото момче Станишев", каза той на служителите.

Преди това той направи ретроспекция на някои от най-важните назначения в министерството, като посочи, че главният секретар Калин Георгиев, шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров, са в системата на МВР още от '90-те години и са сменили няколко министри. Той обясни, че е могъл да отстрани тези хора с идването си в министерството, но той се е съобразил преди всичко с професионализма им. Затова те са били повишени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков