Новото правителство поема управлението

13 март 2013 в 07:40 2734 4

Министрите от служебния кабинет СНИМКА: БГНЕС
Министрите от служебния кабинет СНИМКА: БГНЕС

Служебно правителство, оглавявано от дипломата Марин Райков, поема управлението на страната от днес.

Президентът Росен Плевнелиев ще назначи служебния кабинет с указ от 13 март, а с друг свой указ държавният глава ще разпусне парламента от 15 март и ще насрочи предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Официалната церемония по предаването на властта ще се проведе в Гранитната зала на "Дондуков" 1. На нея премиерът в оставка Бойко Борисов ще предаде правомощията си на Марин Райков.

Освен служебен премиер Райков ще бъде и министър на външните работи. Три жени ще бъдат вицепремиери - Екатерина Захариева, която поема Министерството на регионалното развитие, Деяна Костадинова ще отговаря за труда и социалната политика, а Илияна Цанова за управлението на средствата от Европейския съюз. Още една дама влиза в служебния кабинет - старши комисар Петя Първанова, която ще оглави силовото министерство.

Извън конституционните функции на правителството, министрите ще трябва да подготвят антимонополно законодателство в областта на енергетиката, да пазят фискалната стабилност и да се стремят към развитие в сферата на заетостта и доходите. Кабинетът Райков ще управлява около 3 месеца до назначаване на ново, одобрено от бъдещият парламент, правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови