Quantcast

„София без блокади“ поиска забрана за шума по протестите

Последна промяна на 28 август 2013 в 10:00 6011 42

Протестът: ден 27   Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 27 Снимка: Сергей Антонов

Отворено писмо с настояване за протести без шум и вувузели изпрати до институциите контактната група „София без блокади“.

Писмото е изпратено до главния прокурор, министъра на вътрешните работи, омбудсмана, кмета на София, столичния общински съвет, директора на столичната дирекция на вътрешните работи и до медиите.

Сред подписалите се под исканията са пресаташето на БСК Анета Алашка, редакторът на сайта afera.bg Веселина Томова, бившият вътрешен министър Богомил Бонев, журналистът на в. „Дума“ Александър Симов и бившият програмен директор на „Дарик“ Владимир Танев.

В писмото си те пишат, че изразяват мнението на всички граждани, подкрепили групата на инициативата във Facebook.

Активистите настояват институциите да защитават правата на всички граждани и да санкционират протестиращите, ако демонстрациите им се провеждат след 22 ч.

В писмото си те се оплакват и от силния шум, съпътстващ протестите.

Инициативата „София без блокади“ се роди наскоро в социалната мрежа и до момента има 2178 членове, като броят им се увеличава всеки ден.

Ето пълния текст на писмото, който публикуваме без редакторска намеса:

В качеството си на пълноправни български граждани, данъкоплатци и гласоподаватели, с настоящото се обръщаме към Вас да упражните възложените Ви от закона правомощия и задължения, за да осигурите спазването на законността и правото на жителите и гостите на гр. София на безпрепятствено ползване на градската инфраструктура.
От името на над 1500 членове на фейсбук-групата „София без блокади“, както и от името на още хиляди жители и гости на столицата, нечленуващи, но споделящи идеите на нашата група, 
НАСТОЯВАМЕ:
1. Провеждането на всякакви протестни и контрапротестни действия да става съгласно предвиденото в нормативната уредба, и по-конкретно – съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) и НАРЕДБА № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община, вкл.:
1.1. Да се санкционира своевременно незаконното блокиране на кръстовища и улици, ако за съответния протест няма надлежно подадено заявление, в което да е уточнен маршрут, отговорни лица и пр., каквито са изискванията на чл. 8, чл.11 и чл.12 от ЗСММ и чл.18 от Наредба № 1 на СОС. Столичната община да има ангажимент да информира своевременно чрез средствата за масова информация за подадените и одобрени заявления, маршрутите на шествията и потенциалното затваряне на инфраструктурни обекти.
1.2. Забрана за провеждане на всякакви масови събирания между 22.00 и 6.00 часа, съгласно изискването на чл.5 от ЗСММ;
1.3. Забрана за ползването на предмети, предизвикващи силен шум, каквото е изискването на чл.23, ал.5, т.5 от Наредба № 1 на СОС;
1.4. Въвеждане на задължение към организаторите на масови събирания да монтират мобилни химически тоалетни за своя сметка;
1.5. Всеки организатор или участник да отговаря за вредите, които по негова вина са причинени при провеждането на масовото събиране (чл.6, ал.2 от ЗСММ);
1.6. Задължение към организаторите на проявите да осигурят спазването на обществения ред при провеждането им, чистотата на ангажираните площи след края на съответната проява, както и опазването на общинските имоти от повреждане и унищожаване, съгласно чл.21, ал.1 от Наредба № 1 на СОС.
2. Столична община да предостави публична справка относно:
2.1. Подадените и одобрени заявления за протести през последните три месеца;
2.2. Наложените санкции на физически и/или юридически лица, организирали протестни действия, без да са спазили процедурите на нормативната уредба;
2.3. Наложените санкции на физически и/или юридически лица, нарушили целостта на общинска собственост, вкл. тротоари, пътна настилка, паметници и др.
3. Министерството на вътрешните работи:
3.1. да представи публична справка относно установените и санкционирани нарушения на обществения ред от началото на м. Юни 2013 г. досега при провеждане на масови мероприятия на територията на столицата;
3.2. да не допуска, още по-малко да съдейства за блокиране на инфраструктурни обекти на територията на Столична община;
4. Прокуратурата на Република България да разследва всички физически и юридически лица, организирали и провели незаконно блокиране на кръстовища и пътни артерии. Обект на разследване да бъдат и всички останали действия на въпросните лица, извършени в нарушение на нормативните изисквания, вкл. рушене и замърсяване на обществена собственост, нерегламентирани нива на шум и др.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Считаме, че през последните три месеца законното право на протест на всеки български гражданин беше опорочено чрез категоричния отказ на определени лица и организации да се съобразяват със законодателството на страната и с правото на останалите граждани да се придвижват свободно, да не бъдат тероризирани с вувузели и други шумообразуващи предмети, както и да живеят в един чист и благоустроен град. Чл.57, ал.2 от Конституцията на РБ гарантира, че: „Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.“ Казано с други думи, правото на протест на едни граждани не може да нарушава правата на други граждани! 
Разчитаме, че българските институции са институции на ВСИЧКИ българи, гарантиращи спазването на правата на ВСИЧКИ българи и работещи за ВСИЧКИ българи!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2013 в 23:09

Бонев също не живее в София!

28.08 2013 в 22:58

Хайде стига сме търпели тия тъпи ченгесари, милиционери и обслужващи проститутки, които се правят на журналистки-аферистки! Като им е шумно, да се изселят в Сибир. Докога тъпи милиционери, свинари и всякаква неграмотна сган ще определят живота ни. Достатъчно ги търпяхме! Всички срещу мафията и ченгесарската паплач!

28.08 2013 в 17:19

Аха, ще бъде уважена но най-напред ще трябва да се научи припева:

Три години бачкане
в новият курорт
много ми е гот.

Става въпрос за Белене, много тачено от комунистите с грижа за хората.

28.08 2013 в 17:18

предложих преди няколко дни предложения и то безплатни:първо. протести само на определени места и то препоръчани минимум от три партийни организации на БСП.второ, определените места да се заградят с бодлива тел по които да тече ток,да се направят вишки с картечници и прожектори.трето,протестиращите могат да влизат свободо или с решение на тричленка от избрани другари,но нямат право да излизат .четвърто,може да протестират но само с писмено разрешение,получено най-малко година преди протеста и съгласувано с другаря Джугашвили(Сталин).имам оше предложения но засега стига

28.08 2013 в 16:50

Ето малко повече инфо за човека от снимката:

https://www.bivol.bg/vladimir-tanev.html

Владимир Танев, разкрит като агент "Спасов" на шести отдел на ДС от Комисията по досиетата, стана създател и идеолог на антипротестна група във Facebook. Танев е журналист, работил в Дарик Радио и бивш съдружник на Васил Божков - Черепа във фирмата "МНД".

Сред активистите събрани от агент Спасов са Ани Алашка – пиар на Българската стопанска камара, Елена Маразова, дъщеря на проф. Иван Маразов – кандидат на БСП за президент, заедно с Ирина Бокова през 1996 г. Журналистът от в. "Дума" Александър Симов и Любомир Кольовски – бивш журналист, отговорен секретар на разпуснатата през 1999 г. политическа партия "Гражданска инициатива", която дублира името на автентичната организация Гражданска инициатива създадена от дисидента Собаджиев.

28.08 2013 в 16:48

Почнали са - само се договарят на кой мафиот да дадат концесията ...

28.08 2013 в 15:46

А тази от Аферата даже не бивее в София

28.08 2013 в 14:21

Протестите трябва да се забранят, а контрапротестите да се наричат манифестации. Така нещата си идват по местата... Възторжени граждани, ама защо да не ги наричаме просто другари - значи възторжени другари да носят портрети на Лидерите на Партията, а още по-възторжени другари и другарки да носят спонтанно написани лозунги. Да се помисли за промяна на Конституцията и въвеждането на член първи - за ръководната роля на Партията и т.н. Манифестациите могат да започнат на девети септември...

Спасявайте децата!


Амин.

28.08 2013 в 14:11

Да. Прав си. Така са се засилили да ни пазят, че тръпки да го побият човек. Аз вчера се шегувах, че ще възстановяват "превъзпитателните" лагери, обаче днес се позамислих - може и да са почнали.

28.08 2013 в 13:43

Фейсгрупа "Богомолка" настоява протестите да се провеждат между 17-17,15 ч. на не по-малко от 20 км. отстояние от МС и Парламента с противогази (по изключение с бандажирани уста) и с привързани към тялото ръце !