Напрежение на протеста: Полицията записва лични данни на хвърчащи листчета (видео)

Александра Маркарян 03 юли 2013 в 11:59 13461 48

Блокада на
Блокада на "Оборище" и "Васил Левски" на протеста на 3 юли. Снимка: Владимир Йончев

Полицаи започнаха да събират лични данни от протестиращи, записвайки ги на хвърчащи листчета, алармираха протестиращи на блокадата на ул. "Оборище" и "Васил Левски".

"Твърдят, че данните им трябват, за да ни напишат актове за нарушаване на обществения ред. В момента обаче нямали актове, затова записвали данните на листчета. Самите полицаи не се представят, не показват и служебните си карти. След като при нас дойде адвокат и разговаря с полицаите, те си отидоха. Така и не знаем как ще бъдат използвани данните ни", обясни протестиращият.

По негова информацията полицията е събрала данните поне на 10 човека.

От СДВР обясниха за OFFNews, че събирането на данни е рутинна практика на органите на реда при регламентирани и нерегламентирани протести. Полицаите имат право да събират лични данни, за да извършат проверка на съответните лица. От събирането на тези данни не е задължително да последва съставянето на протокол за предупреждение, какъвто  днес получи Найо Тицин.

Блокадата на кръстовището на ул. "Оборище" с бул. "Васил Левски" продължава и към обяд. Полицията помоли протестиращите да се отместят от пътя, за да пропускат тролейбусите от градския транспорт. Те обаче отказаха и продължават да седят на кръстовището.

Днешният сутрешен протест пред парламента бе един от най-големите протести, организирани сутрин пред сградата на Народното събрание. Събраха се над 1000 човека. Призивът за днес беше протестът да продължи през целия ден и да се слее с вечерния протест, който започва в 18,30 ч. пред Министерския съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!