Адв. Кашъмов: Събирането на лични данни по протести винаги е било проблем

Юлиан Христов 18 юли 2013 в 17:15 3720 5

Лична карта. Снимка: МВР
Лична карта. Снимка: МВР

Събирането на лични данни от полицията по време на регламентирани или нерегламентирани протести, винаги е било проблематично.

Това коментира пред OFFNews адвокатът Александър Кашъмов.

По-рано днес стана ясно, че полицията събира масово лични данни на протестиращи. Според служители на МВР имало директива за събирането на лични данни, които после отивали в информационен масив. Остава неясно с каква цел се събират личните данни, а полицията не дава обяснения. 

Според адвокат Кашъмов трябва да бъде отговорено ясно на въпросите каква е целта на събирането на лични данни, колко време те ще бъдат съхранявани от органите на реда и под каква форма. Според него, ако няма правно основание за събиране на лични данни, тогава има опасения от упражняване на репресии или ограничаване правото на протест на хората. Така може да се стигне и до привикване на хората, чийто данни са записани, преди провеждането на масови мероприятия. 

Според европейската практика и директиви за личните данни събирането на лични данни трябва да е ограничено само в рамките на необходимото за целите, определени от организацията, като информацията трябва да се събира по законен и обективен начин.

Според българския Закон за защита на личните данни те се събират "за конкретни, точно определени и законни цели и да не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели". Това на практика означава, че те се събират само, за да бъде издаден съответният акт или предупредителен протокол срещу съответното лица. Тук обаче остава отворен въпросът как полицаите са запомнили срещу кое от записаните имена и ЕГН какво нарушение има. В закона е записано още, че "допълнително обработване на личните данни за исторически, статистически или научни цели е допустимо, при условие че администраторът осигури подходяща защита, като гарантира, че данните не се обработват за други цели с изключение на случаите, изрично предвидени в този закон".

В подобни ситуации всеки трябва да е наясно, че има съответните права, разписани в закона. Ето и няколко съвета, които могат да гарантират сигурността на личните ви данни:

1. В пълното право сте да поискате администратора на лични данни или неговия представител (в случая това са служителите на МВР) да се легитимират; 

2. Имате право да се поинтересувате с каква цел ви искат личните данни;

3. Имате право да знаете кой ще има достъп до вашите данни; 

4. Имате право да попитате дали в конкретния случай имате право да откажете да предоставите данните си и какви биха били последиците, ако откажете да ги предоставите.

5. Администраторът също така е длъжен да ви предостави информация за правото на достъп и правото на коригиране на събраните данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови