Мая Манолова: Протестите се изчерпаха, през септември идват режисьорите

Елица Мартинова 29 август 2013 в 10:05 6146 50

Мая Манолова. Снимка:БГНЕС
Мая Манолова. Снимка:БГНЕС

„Автентичната енергия на протестите след три месеца се поизчерпа и сега ще се разчита на организаторите и режисьорите“.

Така зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова коментира пред БНТ очакваната вълна от протести през септември.

Манолова, която през миналия политически сезон няколко пъти излиза при протестиращи, подчерта, че ще продължава да търси диалог с хората.

„Амбицията е да продължи политиката на максимално отваряна на парламента към хората“, уточни зам.-председателят на НС.

Манолова приветства новината, че ГЕРБ са решени да излъчат свои представители за парламентарните комисии, но ги посъветва „да овладеят апетитите си“.

„За първи път на опозицията са оставени заместник-председателски места в комисии, но за председателски места в 1/3-та от комисиите няма как да претендират. Като се има предвид как бойкотираха ГЕРБ парламента – ту влизаха, ту излизаха, няма как да се има доверие на подобна група“, коментира червеното острие.

Тя обаче е категорична, че ГЕРБ трябва да присъстват в парламента, за да изпълняват ролята си на опозиция и да оправдаят вота на избирателите си.

Манолова подчерта, че заявката на ГЕРБ за активна работа през следващия политически сезон не означава, че бившите управляващи и БСП са затоплили отношенията си.

„Никой от БСП не преговаря с ГЕРБ и заявка за избори през май от страна на БСП е абсурдна. Затопляне в отношенията с ГЕРБ няма“, изтъкна зам.-председателят на парламента.

Манолова допълни, че правителството „ще продължи да си върши работата“ и да следва целта си да помага на хората.

„Ние казахме няколко пъти, че не сме във властта заради самата власт, за нас тя не е самоцел. Има смисъл единствено, ако правителството на Пламен Орешарски, с подкрепата на парламента, работи за хората“, изтъкна червеното острие.

Манолова съобщи още, че е готова с работния вариант на Изборния кодекс.

„Новите текстове ще бъдат представени първо в комисията по изборен кодекс и ще влязат за разглеждане в пленарна зала в тримесечен срок“, уточни Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!