МВР плаща 393 хил. лв. заради спрян от Цветанов договор

10 август 2013 в 10:08 4299 5

Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов
Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов

МВР ще трябва да плати близо 393 хил. лв. заради спряна от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов сделка за принтери, съобщава сайтът Съдебни репортажи.

Със свое решение Върховният касационен съд е определил спирането на договора за т. нар. "златни принтери", подписан от предшественика му в министерството Михаил Миков, като неправомерно. Резултатът от решението е, че сега МВР трябва да заплати на доставените преди повече от четири години принтери и консумативи – общо 224 броя на стойност 350 467.20 лв., плюс законната лихва (над 13 хил. лв.), както и съдебните разноски по делото в размер на над 29 хил. лв.

Случаят с принтерите беше един от първите, с които правителството на Бойко Борисов стартира ревизия на предшествениците си. Тогава Цветанов обвини предшественика си Михаил Миков, че е ощетил хазната с близо 3 млн. лв., защото купил за нуждите на дознателите 1000 лазерни принтера и консумативите за тях. Тогава Цветанов твърдеше, че цената на устройствата по заварения от него договор е ненужно висока. Докато е министър, той многократно припомня сделката, сключена от Миков, като негативен пример за това как се харчат парите на данъкоплатеца, припомня Съдебни репортажи.

Разследване на сайта показва, че след като МВР прекратява договора с фирмата, спечелила обществената поръчка, ведомството се сдобива с многократно по-скъпа за поддържане техника. При това – в нарушение на закона. Срещу 780 хил. лв. министерството се сдобива с 1000 компютъра и 1000 черно-бели лазерни принтери. Това се случва, след като Гаранционният фонд предоставя за безвъзмездно ползване машините на ведомството в нарушение на Кодекса на застраховането. По закон средствата от този фонд могат да се харчат за техника, свързана с безопасността на движението по пътищата, като радари или сигнализационни табели за скорост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews