Прокуратурата внесе обвинението срещу Цветанов в съда

Юлиан Христов 31 юли 2013 в 10:33 2031 8

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов, съобщават от прокуратурата. 

Бившият министър е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си произтичащи от Закона за СРС и е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново). 

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Председателят на Окръжния съд във Велико Търново е преценил, че исканията са основателни и е дал разрешение за прилагането на СРС. Подслушването е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията са предоставени на МВР.

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, той е отказал такова разпореждане.

Като е оставил без уважение шест искания за СРС, Цветанов е поставил резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Разследването по отношение на останалите лица продължава. 

Заради допуснат гаф на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше привикан във вторник отново, за да се коригира грешката. Грешката била сбъркано обвинение от страна на следователките, заради което внасянето на обвинителния акт е щяло да се забави допълнително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки