МВР дава 100 млн. лв. за пожарни автомобили

15 януари 2013 в 14:26 2226 1

Автомобил на противопожарната служба. Снимка: БГНЕС
Автомобил на противопожарната служба. Снимка: БГНЕС

Нова противопожарна техника за 100 милиона лева ще закупи Министерството на вътрешните работи през тази година, съобщи министър Цветан Цветанов в Казанлък, където беше направена първа копка на нова сграда на Районната служба "Противопожарна безопасност и защита на населението".

"1,5 млн. евро са отишли, за да се лъска имиджът на предишния кабинет, една голяма част от 500 хил. евро да се върнат към приятелката и спътницата в живота на премиера Станишев. Мога да ви кажа, че тук за тази пожарна, която от 2006 г. пожарникарите на България работят в лоши условия на труд, няма пари, за да може да се направи това, което всъщност е нужно да правиш като държава. Мога да ви кажа, че сумата, която е заделена за тази пожарна в Казанлък, е на стойност 1,8 млн. лв.", каза пред журналисти министърът.

През октомври кабинетът прие цялостна програма за модернизация на техниката на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Предвижда се програмата да се реализира до 2020 г., като ще се използват средства, осигурени по програма „Пожарна безопасност, ранно оповестяване и защита на населението при пожари, бедствия, аварии и катастрофи” по бюджета на МВР, и възможностите, предоставяни от оперативните програми.

Първият етап на програмата включва доставка на автомобили и оборудване за гасене на пожари и спасителна дейност, на техника за наземно гасене на пожари, на автомеханични стълби, на лични предпазни средства, на специализирани въздухоплавателни средства за гасене на горски пожари. Предвидено е също така да се повиши капацитетът на службите на дирекцията в страната, за провеждане на операции по защита на населението при природни бедствия. За това ще бъде доставена специализирана техника и оборудване за изграждане на модули за предотвратяване на наводнения, издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, за временно настаняване при наводнения, както и на комуникационно оборудване.

Акцентът в третия етап е изграждането на оперативни възможности на звената за тежка оперативна намеса на ГДПБЗН. Той предвижда доставката на специализирана техника за извършване на спасителните дейности и за обучение на служителите от звената за работа с нея при провеждане на операции по защита на населението след природни бедствия (земетресения, наводнения, инциденти с химически, биологически и ядрени материали).

Програмата предвижда и изграждането на нови сгради и реновиране на съществуващия сграден фонд на пожарните служби в страната. 

Статистиката за периода 2007-2011 г. показва, че служителите на дирекцията са участвали в ограничаването и ликвидирането на 253 136 произшествия, в които са загинали 541 души, а 1524 са пострадали. Пожарите са били 173 396, 35 212 – инцидентите, изискващи провеждането на спасителни и помощни операции, 27 503 са осъществените дежурства с противопожарна техника при митинги, спортни мероприятия и пожароопасни работи. Лъжливите повиквания са 10 618.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews