МВР "укрепва" пожарната до 2020 година

Последна промяна на 17 октомври 2012 в 14:54 2311 4

Горя ателие в София. Снимка: БГНЕС
Горя ателие в София. Снимка: БГНЕС

Кабинетът днес прие цялостна програма за модернизация на техниката на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

През септември беше направен частичен опит за освежаване на службата, след като бяха доставени общо 42 противопожарни автомобила. Въпреки това новите коли все още не са влезли в употреба, но ефективността им остава под въпрос след последния пожар на Витоша, където до труднодостъпни места се оказа, че могат да достигат само старите руски камиони. Лошите условия на работа бяха причина и пожарникари да се присъединят към протестите на полицаите в София.

Документът предвижда четири етапа за заздравяване на дирекцията в МВР до 2020 година.

Приетата днес програма се позовава именно на липсата на нова техника. "С наличната към момента техника, която в основната си част е произведена преди повече от 25 години, ГДПБЗН-МВР не може да реагира адекватно на възникващите рискове и заплахи. С изпълнението на Програмата ще се повиши сигурността и ще се създаде надеждна защита на гражданите, имуществото, културното наследство и околната среда при бедствия и пожари", е записано в решението, с което кабинетът приема програмата.

Предвижда се програмата да се реализира до 2020 г., като ще се използват средства, осигурени по програма „Пожарна безопасност, ранно оповестяване и защита на населението при пожари, бедствия, аварии и катастрофи” по бюджета на МВР, и възможностите, предоставяни от оперативните програми.

Първият етап на програмата включва доставка на автомобили и оборудване за гасене на пожари и спасителна дейност, на техника за наземно гасене на пожари, на автомеханични стълби, на лични предпазни средства, на специализирани въздухоплавателни средства за гасене на горски пожари. Предвидено е също така да се повиши капацитетът на службите на дирекцията в страната, за провеждане на операции по защита на населението при природни бедствия. За това ще бъде доставена специализирана техника и оборудване за изграждане на модули за предотвратяване на наводнения, издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, за временно настаняване при наводнения, както и на комуникационно оборудване.

Акцентът в третия етап е изграждането на оперативни възможности на звената за тежка оперативна намеса на ГДПБЗН. Той предвижда доставката на специализирана техника за извършване на спасителните дейности и за обучение на служителите от звената за работа с нея при провеждане на операции по защита на населението след природни бедствия (земетресения, наводнения, инциденти с химически, биологически и ядрени материали).

Програмата предвижда и изграждането на нови сгради и реновиране на съществуващия сграден фонд на пожарните служби в страната. 

Статистиката за периода 2007-2011 г. показва, че служителите на дирекцията са участвали в ограничаването и ликвидирането на 253 136 произшествия, в които са загинали 541 души, а 1524 са пострадали. Пожарите са били 173 396, 35 212 – инцидентите, изискващи провеждането на спасителни и помощни операции, 27 503 са осъществените дежурства с противопожарна техника при митинги, спортни мероприятия и пожароопасни работи. Лъжливите повиквания са 10 618.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2012 в 17:24

А освен това вместо парите да отиват при писачите на безсмислени програми за след 50 години, при 4 годишен избирателен цикъл, да се дават за правилно оборудване на пожарните разчети. Толкова повече, че някои от най-скъпите и хубави неща по света, се произвеждат например в Божурище. Точно там - огнеупорно бельо, обаче сума други неща могат да дойдат пак от тука, вместо лакираните паркетни камиони срещу рушвет.

17.10 2012 в 17:18

А кои се представиха по-добре?

17.10 2012 в 16:29

Краино време е да назначат още хора. Вчера за Люлин,Света Троица,Модерното,Обеля, и полето до Божурище бяхме на едната кола началник и двама пожарникари,на другата командир на екип и пожарникар. За къде по-напред.

17.10 2012 в 15:19

Те и старите руски камиони твърде зле се представиха.