МС прие стратегия за доброволчеството

18 октомври 2012 в 07:44 1094 3

Доброволци. Снимка: БГНЕС
Доброволци. Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Стратегия за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации.

Стратегията е за период 2012 - 2020 г.

Разработена е за постигане на ефективна намеса при възникване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации на територията на България и за осигуряване активното участие на хората при защитата на техния живот и здраве, за опазване на околната среда и имущество.

Тя е насочена към формиране на нова национално отговорна политика за активно участие на гражданите в дейности, насочени към осигуряване на собствената им безопасност, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Стратегията предвижда и прокарването на необходимите законови промени.

Документът бе изработен, след като доброволците в България, които са над 70 хил., поискаха техният труд да бъде ясно регламентиран в Закона за защита при бедствия.

Досега не само няма разписани ясни права и задължения на доброволците, но в закона не са предвидени никакви форми за признание и стимулиране на тези хора.

Стотици доброволци, сред които и членове на OFFRoad-Bulgaria, се включиха в гасенето на горските пожари през последните месеци. Доброволци от форума бяха и първите, които откликнаха с помощ за бедстващото село Бисер, залято от приливна вълна след скъсването на язовирна стена през февруари тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews