Доброволците искат регламент и стимули за труда си

Нели Чолашка 18 юли 2012 в 14:56 1588 3

Доброволци. Снимка: БГНЕС
Доброволци. Снимка: БГНЕС

Доброволците, които в България са над 70 хил., настояват техният труд ясно да бъде регламентиран в Закона за защита при бедствия.

Неправителствени организации напомниха, че не само няма разписани ясни права и задължения на доброволците, но в закона не са предвидени никакви форми за признание и стимулиране на тези хора.

Стотици доброволци, сред които и членове на OFFRoad-Bulgaria, се включиха в гасенето на горските пожари на Витоша. Доброволци помагаха масово и в с. Бисер след наводнението.

Много от тях се оплакаха от лоша организация от страна на институциите, което им е попречило ефективно да помогнат в гасенето на пожара. 

Представители на неправителствените организации настояват за приемане на Закон за доброволчеството, който да гарантира правата и задълженията на доброволците, начините на тяхното обучение, задълженията на хората, които работят с тях и застраховането на труда им.

Възможно е доброволческият труд да бъде въведен и като предмет за изучаване в училище, както е в Холандия, коментира Любен Панов от Национална мрежа за децата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!