Кабинетът приема стратегия за развитие на доброволчеството

Юлиан Христов 28 февруари 2012 в 14:35 1271 0

Главен комисар Николай Николов. Снимка: Сергей Антонов
Главен комисар Николай Николов. Снимка: Сергей Антонов

До един месец в Министерски съвет ще бъде внесена стратегия за развитие на т.нар. доброволни формирования за защита на населението при бедствия и аварии.

Това съобщи пред OFFNews.bg главен комисар Николай Николов, директор на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР.

Стратегията е предложена на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по инициитаива на дирекцията. Целта й е регламентиране на сътрудничеството с граждански структури, за да се осигури бърза реакция при бедствия в малките населени места в първите минути на възникнала авария или бедствие. Стратегията ще е готова до месец и ще бъде внесена в Министерски съвет. След приемането й ще бъдат направени и законови промени.

„Навсякъде реакцията за помощ, включително и здравна, е изключително важна. Първите пет минути са от изключителна важност. Ако успееш да помогнеш в първите пет минути, можеш да спасиш човешки живот. Задължително виждам, че такова сътрудничество трябва да има“, коментира комисар Николов. Според него „колкото и могъща да е държавата“, тя не може да се справи с всички бедствия. За това е необходимо и гражданското общество да бъде по-активно.

Той обясни, че у нас все още съществува проблем, който не е решен. „Пожарникарят, участващ в операция, и недай си боже да пострада, има солидна застраховка и зад него стои държавата, която го обезщетява. Докато този въпрос при доброволеца не е решен“, обясни той.

Днес на церемония „Пожарникар на годината“ в категорията "Отличени" бяха наградени членовете на OFFRoad-Bulgaria. Никола Николов, Илиян Белов и Георги Калашев.

Чуйте звуковия файл от разговора с главен комисар Николов ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews