2500 доброволци в готовност за помощ

Юлиан Христов 12 септември 2012 в 19:32 2268 2

Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша. Снимка: Николай Николов
Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша. Снимка: Николай Николов

Повече от 2500 са регистрираните доброволци по общините. Това каза в интервю за OFFRoad-Radio комисар Георги Гатев от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

След приемането на новата наредба за доброволчеството сега тече пререгистрация на доброволците, като до 25 декември всички изградени досега формирования трябва да се пререгистрират, обясни комисар Гатев.

С новите нормативни промени се позволява регистрираните по общините доброволчески формирования да преминават курсове на обучение. До момента това е правено, но само на ниво лекции. Сега се предвижда обучението да има и практическа част, в която доброволците да придобиват умения за работа със специална техника. Предвидени са и учения на терен, в които ще се разиграват реални ситуации по спасяване и преодоляване на аварии и бедствия.

До момента за обучение еднократно са отпускани 31 лв., които са давани на съответните лектори. Целта е доброволците да бъдат пренасочени към специализирани центрове за обучение, каквито има в Академията на МВР, а и в центъра за подготовка за спасители в Монтана.

„Нашата цел е всяка година да има опреснителни курсове за доброволците“, обясни комисар Гатев. Той обясни, че основно търсените средства за доброволците ще бъдат насочени към тяхното екипиране и за технически средства.

В закона за бедствия и аварии е разписано, че подобни формирования ще могат да влязат в основата на асоциация на доброволците, която да действа на национално ниво в рамките на националната спасителна система.

Доброволците ще могат да използват и своя лична техника, като високопроходими машини, бензинови резачки и др., които обаче е добре да бъдат зачислени преди това във формированието. Разходите по тяхната поддръжка по време на спасителна операция ще бъдат поемани от държавата, когато бъде обявено бедствено положение. За това ще бъде създаден и регистър на техниката, обясни Гатев.

С новите нормативни изменения доброволците ще получават и документ за легитимация пред останалите органи на реда и пред физически и юридически лица. Тези документи ще им дават възможност за искане на съдействие от съответните органи или частни лица.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!