МРРБ: Кабинетът „Борисов“ оставя разбити пътища и некачествени магистрали

Елица Мартинова 16 март 2013 в 11:45 19420 35

Особено тревожни са състоянието на републиканската пътна мрежа и задълбочаващите се разлики между регионите в страната. Това е едно от основните заключения в доклад за наследството на ГЕРБ и рисковете пред следващото правителство, изготвен от експерти на МРРБ и цитиран от БГНЕС.

Специалистите са обезпокоен, защото разликата по показателя паритет на покупателната способност нараства тревожно между различните региони в страната. За последните 10 години този индекс се е покачил с над 40% за Югозападния регион (София), докато увеличението за останалите пет региона е между 4% и 10%.

За съжаление, „региони в растеж“ - планираната нова програма от екипа на досегашния министър на МРРБ Лиляна Павлова за периода 2014-2020 г., има потенциал да задълбочи още по-непреодолимо разликите между регионите.

На първо място експертите изтъкват проблема със състоянието на републиканската пътна мрежа, която е с обща дължина 19 000. Според тях лошите условия се дължат на факта, че за целия си мандат ГЕРБ са извършили реконструкция едва на 1580 км. Пропуснатите години за поддръжка са влошили още повече състоянието на пътната настилка, което ще увеличи поне 4-5 пъти цената за ремонт, смятат експертите.

От МРРБ са скептични и за бъдещето на новопостроените магистрали. Според тях дъмпинговите цени при строителството са били за сметка на некачествени материали. Специалистите се опасяват, че до няколко години ще са необходими десетки милиони за ремонт, а в най-лошия случай главният изпълнител ще фалира заради предложените ниски цени и държавата ще трябва вложи няколкостотин милиона за довършване на новите лотове,

Има сериозен допълнителен риск от фалити на десетки малки строителни компании заради неплатено към тях строителство, сочи още равносметката.

От МРРБ предупреждават за проблеми и във ВиК сектора заради неизвършената реформа.

Песимистичният анализ отчита и липсата на инвестиции, която според специалистите застрашава дори районите с голям туристически потенциал.

През целия период на управление на ГЕРБ се задълбочиха тежките проблеми при функционирането на българските общини. Реализирано е намаление на финансирането на общините с между 800 милиона и 1 милиард лева на годишна база, което затрудни финансово общините и намали възможността да изпълняват законово вменените им функции; Натрупаните до момента финансови корекции са за близо 80 милиона лева, което има потенциал, както да провали изпълнението на европейските проекти, така и да блокира функционирането на десетки общини“, пишат в равносметката си експертите на МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!