МРРБ: Кабинетът „Борисов“ оставя разбити пътища и некачествени магистрали

Последна промяна на 16 март 2013 в 11:45 18406 35

Особено тревожни са състоянието на републиканската пътна мрежа и задълбочаващите се разлики между регионите в страната. Това е едно от основните заключения в доклад за наследството на ГЕРБ и рисковете пред следващото правителство, изготвен от експерти на МРРБ и цитиран от БГНЕС.

Специалистите са обезпокоен, защото разликата по показателя паритет на покупателната способност нараства тревожно между различните региони в страната. За последните 10 години този индекс се е покачил с над 40% за Югозападния регион (София), докато увеличението за останалите пет региона е между 4% и 10%.

За съжаление, „региони в растеж“ - планираната нова програма от екипа на досегашния министър на МРРБ Лиляна Павлова за периода 2014-2020 г., има потенциал да задълбочи още по-непреодолимо разликите между регионите.

На първо място експертите изтъкват проблема със състоянието на републиканската пътна мрежа, която е с обща дължина 19 000. Според тях лошите условия се дължат на факта, че за целия си мандат ГЕРБ са извършили реконструкция едва на 1580 км. Пропуснатите години за поддръжка са влошили още повече състоянието на пътната настилка, което ще увеличи поне 4-5 пъти цената за ремонт, смятат експертите.

От МРРБ са скептични и за бъдещето на новопостроените магистрали. Според тях дъмпинговите цени при строителството са били за сметка на некачествени материали. Специалистите се опасяват, че до няколко години ще са необходими десетки милиони за ремонт, а в най-лошия случай главният изпълнител ще фалира заради предложените ниски цени и държавата ще трябва вложи няколкостотин милиона за довършване на новите лотове,

Има сериозен допълнителен риск от фалити на десетки малки строителни компании заради неплатено към тях строителство, сочи още равносметката.

От МРРБ предупреждават за проблеми и във ВиК сектора заради неизвършената реформа.

Песимистичният анализ отчита и липсата на инвестиции, която според специалистите застрашава дори районите с голям туристически потенциал.

През целия период на управление на ГЕРБ се задълбочиха тежките проблеми при функционирането на българските общини. Реализирано е намаление на финансирането на общините с между 800 милиона и 1 милиард лева на годишна база, което затрудни финансово общините и намали възможността да изпълняват законово вменените им функции; Натрупаните до момента финансови корекции са за близо 80 милиона лева, което има потенциал, както да провали изпълнението на европейските проекти, така и да блокира функционирането на десетки общини“, пишат в равносметката си експертите на МРРБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2013 в 11:01

не харесвам герб и може би не харесвам никого.живея в ж.к."дружба", може да се каже на пътя"искърско шосе"от 1971г.за всичките тези години от тогава до сега НИЩО НЕ Е НАПРАВЕНО КАКТО ТРЯБВА.нито за централната пътна артерия,нито за платната в комплекса.такава е нащата природа-мърляви, безотговорни.в момента се изгражда метростанцията ,строителните работи се наблюдават от чужденци,има страхотна организация, дисциплина, техника и виждам как всеки ден картината се променя като това по никакъв начин не е причина да ни създава затруднения с придвижване и транспорт.значи има начин и може.шумът разбира се е неизбежен , но това е временно.та за разбитите пътища ми нащи са си каквито си ги правим такива от време оно.

14.04 2013 в 23:07

Закакви пътища ми говори тая че е направила бе аз патувам из цялата страна не съм карал по нов път асамо дупка до дупка ив нея друга дупка, само дето плашамеданаци и венетки.

14.04 2013 в 12:55

Не знам защо но щом я видя тази овца по телевизията и спонтанно пред очите ми изниква гледка как е клекнала пред Бойко и му духа и как Бойко я лашка на задна прашка

20.03 2013 в 18:27

а какво фукане падаше с тия магистрали и тия панделки не е истина. И крали Боко и Лиляна мома се чудеха как да се покажат пред камерите. крадене краденее и много популизъм

19.03 2013 в 17:49

chistacha, ти или си сляп, или си ял много от баницата с ГЕРБ! Борисов и компания разбиха напълно дребния и среден бизнес. За каква доблест става въпрос?

19.03 2013 в 12:57

До тук с митовете за строителство на магистрали инфраструктура и т.н. Дано вече за всички да стане ясно, че "откраднато" не значи "инвестирано" и това да режеш ленти за всяка пешеходна пътека, не означава да строиш инфраструктура. За последните 40 години съзнателен живот - двете правителства на ГЕРБ са най-печалното и най-срамното нещо, което съм преживявал.

17.03 2013 в 23:03

Горките гербери, ако това е тактиката ти на агитация за тях! :)

17.03 2013 в 13:53

Колко мъка има на този свят. Кристач ако не си платен, си безобразно тъп.

17.03 2013 в 10:43

А кога хората ще излязат срещу БАНКИТЕ?

Г-н Главния Прокурор ЦАЦАРОВ кога ще повдигне обвинения на 5 000 души!?
В Исландия, която е с население 320 000 души, 200 души бяха вкарани в затвора, виновни за разоряването на страната.
Няма ли да повдигнете обвинения срещу Бойко за фабриката му за нелегални цигари? А чадъра над Мишо Бирата? А рекета над бизнеса?
Това е пътят към спасението на България!

17.03 2013 в 09:39

Напълно те разбирам. Друго си е да агитираш за ГРЕБ, без опонентите да те разнищват точка по точка.
Мъка, а?