Министър Данов: Питайте Франция защо ми е плащала помощи

Последна промяна на 15 юли 2013 в 08:48 9544 15

Иван Данов. Снимка: БГНЕС
Иван Данов. Снимка: БГНЕС

„Трябва да питате Франция, а не мен, защо ми е плащала тези помощи“. Това заключи пред БНТ министърът на инвестиционното планиране Иван Данов, за когото стана ясно, че е припечелвал във Франция като мним безработен.

В началото на юни стана ясно, че между 2004 и 2005 г. Данов е „спечелил“ близо 15 000 евро от френските социални служби като безработен, докато е същото време е развивал преподавателска и проектантска дейност в София.

Данов обаче уточни, че през посочения период не е преподавал в УАСГ, а е бил в неплатен отпуск и мястото му се е пазело.

Той изтъкна, че по това време е живял в други европейски страни и не отрече, че е практикувал проектантска дейност и не е оставал без работа.

Министърът обаче посочи, че изплатените помощи не са по негова вина и не са вследствие на негова грешка.

Той обясни, че е подал заявление, че напуска страната и не се нуждае от подпомагане, но не отишъл лично до администрацията, за да го декларира. Данов отчита случая като пропуск на френските власти.

„Мен много ме подразни, като казаха, че съм източвал социалната помощ. Аз съм бил директор на френска фирма, нищо не съм източвал. Всеки, който работи в Западна Европа, има право, когато не работи, на обезщетения, но това не са помощи“, каза Данов.

Според министъра въпросът защо са му били изплащани тези пари трябва да се зададе не към него, а към френските власти.

Той обясни, че сумата, възлизаща на близо 15 000 евро, е постъпвала в банкова сметка, за която самият Данов почти бил забравил. Той бе категоричен, че не е похарчил и едно евро от тези пари.

„Влезли са е в една банкова сметка, но не са ползвани от мен. Даже не знаех с тази сметка какво става с нея, не съм ги търсил“, каза Данов. На въпрос на водещия министърът обясни, че не е прибягвал до тези пари, защото не са му били необходими.

Иван Данов посочи, че е готов да върне сумата на Франция, ако властите си я потърсят.

„Започнал съм да действам в тази посока, досега те не са си ги поискали, но аз съм готов“, коментира министърът на инвестиционното планиране.

Иван Данов, който е син на офицер от Първа главно управление на Държавна сигурност, смени колегата си Калин Тихолов на поста министър на инвестиционното планиране. Бързата рокада се наложи, след като номинацията на Тихолов предизвика възмущение заради дейното му участие в компрометиращи го проекти като „Дюнигейт“ в Несебър, общия устройствен план на Царево и други. Номинацията на Тихолов трая само един ден, след което Орешарски го оттегли.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2013 в 17:57

Гнусен наглец, а защо искахте на децата по 20 000 евро да ги прехвърляте в скапания ви университет, превърнат в конвейр за евтина ръботна ръка.

15.07 2013 в 14:56

Popitaite Danov kakvo e pravil v Berlin i kak si e kupil tam ka6ta

15.07 2013 в 12:37

Ето на това се казва наглост и безсрамие. Затова - протести и да си ходят! Представяте ли си - този човек въдпитава и учи студентите, Боже опази

15.07 2013 в 11:33

Ей голям наглец. Това заявление, дето твърди, че го бил подал май някъде се е изгубило....
Само че не вярвам да е по вина на френската държава. Който е живял там знае, че и по пощата да го пуснеш пак ще му го отчетат и ще прекратят обезщетенията.
Само дето неговата версия е съшита с бели конци. Чакаме Бивол да кажат дали има някаква доза истина в това, което твърди комуниста. Те имат контакти във Франция.
И това недоразумение е министър!

15.07 2013 в 11:22

... по-скоро ще отиде на Безработно посещение...

15.07 2013 в 11:08

Защото не са виждали орешарски министри и други крупни измамници, нямат опит с тях и са малко наивни. Занапред ще знаят.