Хасан Адемов: Срам ме е да слушам, когато ГЕРБ говори за пенсии

Нели Чолашка 31 юли 2013 в 16:02 3902 8

Хасан Адемов. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов. Снимка: БГНЕС

Като чуя ГЕРБ да говорят за социални мерки и се сещам за приказката "Щом дарове ще се даряват след сватбата, може и волове да дарим", обяви социалният министър Хасан Адемов при дебатите за актуализацията на бюджета в парламента.

Така той отговори на оплакванията на депутати от ГЕРБ, че не се взима предвид тяхното предложение за увеличаване на средствата за социални плащания и на забележките им, че нищо не е предвидено за пенсионерите.

"За 4 години замразихте всички социални плащания. Сега да говорите за енергийни помощи, за помощи за майките с деца е най-малкото нескромно. С 50 хил. намалихте броя на хората с право на енергийни помощи.

Срам е да ви слушам да говорите за пенсии, след като чак в края на мандата си предизборно актуализирахте пенсиите, а преди това 4 години пенсиите бяха замразени", обърна се Адемов към депутатите от ГЕРБ.

Той посъветва депутатите на Бойко Борисов да говорят по-малко или да замълчат, когато става въпрос за социална политика, за да може българския избирател да им прости.

В началото на дискусията за промени в бюджета социалният министър посочи перо по перо за какви социални мерки парите вече са изразходвани или почти са свършили и със сигурност няма да стигнат до края на годината. 

За приемните родители от предвидени 1 млн. лв. вече са похарчени над 1 млн. лв., за социални помощи от заложени 54.4 млн. лв. вече са похарчени 43.6 млн. лв., за семейни помощи за деца са похарчени към средата на годината повече от 50% от бюджета, а за интеграция на хората с увреждания от заложени 155 млн. лв. до края на юни са изразходвани 94 млн. лв., обясни Хасан Адемов.

По думите му общо 40 млн. лв. ще са нужни, за да бъдат осигурени пари за тези разходи до края на годината и именно това се предлага с актуализацията на бюджета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!